Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Srpski partrijarh je danas na Kosovu i Metojiji i u Kruševcu.

Narodna verovanja i običaji

Jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji u minulih šest vekova, Kosovski boj, odigrao se na Vidovdan 1389. godine, pa se prepliću istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja.

Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Vidovdan je jedan od najvećih i po svetkovanju izuzetno očuvan srpski praznik. U hrišćanskom kalendaru Sveti Vit ili Vid se praznuje od 1892. godine kao crkveni praznik.

Dodeljena priznanja „Vidovdanski vitez“

I ove godine dodelenja su priznanja „Vidovdanski vitez“ na Zlatiboru. Nagrađeni su najistaknutiji u raznim profesijama, koji su zahvaljujući svojim dostigunućima u ranijim godinama  zaslužili da dobiju ovo prestižno priznanje.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti za decu dodeli Urošu Petroviću. Jedan je od naših najčitnijih pisaca za decu poziva na samosvest i odgovornost prema deci. Da bi se taj viteški nauk preneo, i sami morate biti vitez: mudar, hrabar, plemenit, sa otvorenim dečjim srcem i radoznalim umom. Bez dece i bez pesnika sutrašnjice nema.

Sa dodele priznanja, Olga Odanović i Milan Stamatović (Foto: Opština Čajetina)

Plaketu Vitez srpske medicine pripala je Odeljenju anesteziologije KBC „Dr Dragiša Mišović“ koja je uručena Snežani Zatežić i Milovanu Trifunoviću. U doba pandemije jedno zanimanje u medicini se izdvojilo, anesteziolog. Oni su bili prvi na udaru i na najkritičnijim mestima i podneli najviše žrtava u struci. Ustanova koja je rešavala nerešive Kovid pacijente, bila je KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Vitez muzike je maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici. Više od jedne decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS-a i šefa i dirigenta renomiranih ansambala Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanjama na FMU u Beogradu i šef i dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Vitez u domenu sporta je i Marina Maljković, selektor srpskih košarkašica, jedna od najcenjenijih stručnjaka u ženskoj košarci na svetu, kreator programa „Besplatne škole za devojčice osnovnoškolskog uzrasta“. A koliko je uspešna dokazuje i najnovija zlatna medalja srpskih košarkašica, sa upravo završenog takmičenja na Evropskom prvenstvu u košarci za žene, gde je Srbija postala prvak Evrope.

Slađana Zarić je ponela plaketu Vitez novinartsva iz oblasti dokumentarnog TV Filma, poslednjih desetak godina sa strašću iskusnog dokumentariste,bavi se istorijskim i aktuelnim temama. Ti radovi ostvaruju edukativnu i vaspitnu funkciju kod TV gledalaca,posebno mlađe generacije i tu se vidi njihova vrednost.

Vitez srpskog slikarstva je Željko Đurović, u korpusu savremene srpske likovne umetnosti, jedan od najsvestranijih naših umetnika. Ovaj umetnik predstavlja sam vrh naše, i ne samo naše, slikarske fantastike.

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Olgi Odanović, jednoj od najvećih srpskih glumica, zbog brojnih uloga u pozorištu , televizijskim serijama i filmovima, koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću, zasluženo je nagrađena za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Nagrađeni su se zahvalili u svoje ime za dobijena priznanja. Jedna od dobitnica, glumica Olga Odanović, istakla je da ovu nagradu posvećuje svojim preminulim kolegama Miloradu Mandiću-Mandi, Marinku Madžgalju i Nebojši Glogovcu.

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su 12. put za redom u Kulturnom centru na Zlatiboru pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor. Pozdravljajući ovogodišnje dobitnike priznanja predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da je ponosan na sve dobitnike, na sve zaslužne koji su  poneli titulu viteza i siguran je da će i ovogodišnji laureati s ponosom nositi ovu titulu i kroz svoj budući rad nastaviti da neguju viteške vrednosti, navodi se u informaciji Opštine Čajetina.

Plaketa Vitez srpske književnosti 2019. godine dodeljena je akademiku Matiji Bećkoviću, a ko su bili drugi nagrađeni, u tekstu UžiceMedia.

„Ko je Srbin i srpskoga roda…“, oslikano na jednoj od užičkih zgrada (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete videti na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -