Akcija pošumljavanja pod nazivom “16 000 stabala za 16 000 ložišta” počela je u Užicu. Prema procenama u gradu ima 16 000 individualnih ložišta i iz budžeta grada obezbeđena su sredstva da svi građani koji koriste individualno grejanje dobiju po jednu sadnicu jasena na poklon da zasade u svom dvorištu.

Ovakav projekat ima nemerljiv značaj ali njegova realizacija i uspeh će isključivo zavisiti ukoliko se veliki broj naših sugrađana prijavi. Ideja je da direktno naše sugrađane uključimo u kompleksan problem rešavanja kvaliteta vazduha u našem gradu,- istakao je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Pošumljavanje je jedan od najboljih načina i metoda za dugoročno rešavanje problema kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine. Na jednom hektaru ima 2500 sadnica prilikom podizanja novih zasada, pa ukoliko 16 000 sugrađana posadi samo po jednu sadnicu zeleni pojas će se povećati za 6,4 hektara.

Uporedo sa ovim projektom koji se celokupno finansira iz budžeta Grada Užica, planiramo i da uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine nastavimo projekat „Udahnimo život prirodi“ od prošle godine  i da u ovoj podignemo novi zasad u širem centru grada na površini od oko 10 hektara, – objasnio je Stanisavljević.

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika i Marija Maričić, koordinatorka Kancelarije za mlade (Foto: UM)

Marija Maričić, koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Užica dodala je da će volonteri ove kancelarije animirati građane da se odazovu akciji jer su prepoznali njen značaj. Svake nedelje oni će deliti flajere i obaveštavati o ovoj akciji.

Pored građana predstavnici grada uputili su poziv i privrednicima, ustanovama i svima koji imaju mogućnosti da u dvorištu posade drvo i da se odazovu akciji.

Prijavljivanje je do kraja februara online na sajtu Grada Užica, putem mejla -ijasamodgovoran@uzice.rs, na telefon 592 421 ili direktno u prostorijama Odeljenja za zaštitu životne sredine i održiv i razvoj.

Sugrađani će moći da biraju između sadnice jasena i mleča koji je sličan javoru. Podela sadnica biće u toku marta da bi pošumljavanje bilo uspešno kada počne vegetacija.

O užičkim akcijama pisali smo i ranije na Užicemedia, izdvajamo tekstove o pošumljavanju pet hektara u Užicu, ali i akciju na Belom groblju i Velikom parku.

- Advertisement -