U organizaciji Saveza slepih Srbije i Međuopštinskeorganizacije Saveza slepih Srbije Užice, a u saradnji sa kompanijom „Anoris Technology“, u Užicu je testirana i predstavljena pametna rukavica za slepe “Anora”. Prezentaciji je prisustvovala Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih Srbije, predstavnici Grada Užica, užičkih organizacija invalida kao i učenici užičke Medicinske škole sa svojom profesorkom Valentinom Zlatanović Marković.

Jelena Stojanović je ovom prilikom, između ostalog, rekla da svih deset funkcija koje ima pametna rukavica može u velikoj meri olakšati život slabovidim osobama kojih samo u Užicu ima preko 150. To govori iz iskustva jer je i sama jedna od 100 slepih i teže slabovidih osoba u Srbiji koji su već testirali rukavicu.

Mi ćemo kroz saradnju Saveza slepih Srbije i užičke Organizacije slepih nastojati da uz podršku lokalne samouprave, ali i društveno odgovornih kompanija, slepe osobe ovo pomagalo dobiju besplatno. Sledeći korak je da u saradnji sa državnim institucijama radimo na tome da pametna rukavica uđe u sistem medicinskih pomagala za slepe i slabovide osobe zato što se po prvi put desilo u svetu da je neko napravio pomagalo, a to su naši saradnici iz Srbije, koje nama može da zameni najmanje deset pomagala , – istakla je Jelena Stojanović.

Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih Srbije

Pametna rukavica je elektronski, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu, koji je proizveden u Srbiji sa ciljem da slepima pomaže da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Pametna rukavica omogućava lakšu orjentaciju u prostoru, jer osoba pomoću nje “skenira“ prostor ispred sebe pomeranjem rukavice gore-dole i levo-desno i kada nailazi na prepreku rukavica počinje da vibrira. Što je prepreka bliža to je vibracija sve jača. Na taj načinrukavica pomaže da osoba ne naleti na prepreku u visini glave i ramena.

Ova rukavica pomaže slepim osobama i u detekciji boja, novčanica, intenziteta svetlosti, ima panik dugme koje omogućava da se osoba samostalnije kreće pa iako se izgubi pritiskom na panik dugme šalje tačnu lokaciju staratelju ili prijatelju. Ona omogućava da osoba lako sazna koliko je sati, a postoji i mogućnost bezbednosnog poziva.

Tvorac pametne rukavice je Nikola Krstić iz Beograda. Programiranjem je počeo da se bavi još od osme godine godine i uvek je imao ideje kako da pomogne ljudima, a pametna rukavica je njegova najprimenjivija ideja. Direktor je firme „Anoris Technology“ sa deset zaposlenih kojise bavi razvojem i proizvodnjom. Ideja je, kako ističe Nikola, da slepe i slabovide osobe ovu rukavicu u Srbiji dobijaju besplatno uz pomoć državnih institucija, fondacija i slično.

Dragana Dučić i Nikola Krstić prilikom prezentacije

Narudžbine za pametne rukavice već su stigle iz Novog Pazara, Smedereva, Požarevca, Kosovske Mitrovice, a za nju su zainteresovane i druge zemlje, pre svega u okruženju.

Suosnivač„Anoris Technology“ je Igor Sužnjević, ekonomista, koji navodi da saradnja sa Savezom slepih Srbije traje već godinu dana, a realizuje se kroz podršku u testiranju i promociju pametne rukavice. On je najavio skoro testiranje rukavice u Bugarskoj i u Austriji.

Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije slepih Užice, prva je u Užicu testirala rukavicu. Bila je zadovoljna i ovom prilikom je istakla da će rukavica mnogo pomoći slepim i slabovidim osobama.

Inače, užička organizacija je aktivna, Užicemedia prati njihove aktivnosti, evo jedne akcije još od pre dve godine, organizovane uz Vaskrs.

- Advertisement -