Mesne zajednice Krčagovo, Terazije, Turica, Lipa, Centar, Rosulje i Carina obuhvaćene su prekograničnim projektom „Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC”.

Ovaj projekat ukupno iznosi 711.000 evra a 417.000 evra dobijaju javno-komunalna preduzeća Bioktoš i Regionalna deponija Duboko. Počela je podela i već je 220 domaćinstava dobilo po dve kante od kojih je jedna veća za otpad koji se reciklira, a druga je za mešani otpad, – naveo je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Gradonačelnik Tihomir Petković sa saradnicima

Građanima je upućen poziv da se uključe u realizaciju projekta, a njegova dopuna za deo grada koji nije obuhvaćen počeće do početka naredne godine. Za Regionalni centar upravljanja otpadom „Duboko“ Užice ovaj projekat primarne selekcije otpada na mestu nastanka je od velikog značaja.

Štitimo deponijski prostor koga ima sve manje, tako da produžavamo radni vek deponije. Ovim smo postavili dobre temelje primarne selekcije u Užicu koja će se proširivati kroz donatorska ili sopstvena sredstva, – rekao je mr Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“.

Mr Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“

U mesnim zajednicama održavaju se info sesije na kojima predstavnici komunalnih preduzeća građanima objašnjavaju kako da postupaju sa otpadom. Učenici srednjih škola i studenti uključeni su u ovaj projekat tako da i oni razgovaraju  sa građanima ukoliko imaju nejasnoća oko razvrstavanja otpada.

Oliver Ristanović, direktor JKP „Bioktoš“ istakao je da -primarno selektovani otpad se odvozi na 15 dana, a kante za suvi otpad su od 240 a za mešoviti od 120 litara.     

Oliver Ristanović, direktor JKP „Bioktoš“

Ukoliko građani budu pravilno odlagali otpad imaće dovoljno mesta u kantama. Početkom aprila kroz projekat će stići i specijalizovano vozilo, – rekao je Ristanović.

Dušan Sekulić iz MZ Krčagovo dobilo je kante i kako je rekao ovo im mnogo znači da na licu mesta odvajaju otpad.

Dušan Sekulić, MZ Krčagovo

Domaćinstva će do kraja februara dobiti po dve kante za razvrstavanje na „suvi“ i „pomešani“ otpad.

- Advertisement -