Ubijene dve žene minulog vikenda, traži se da resorna ministarstva i nezavisne institucije ispitaju postupanje svih nadležnih službi i profesionalaca. Iz Autonomnog ženskog centra zahtevaju odgovore: Da li je izvršena procena bezbednosnih rizika, koji stepen rizika je ustanovljen i koje mere su preduzete u cilju uklanjanja istog?

Vikend za nama obeležila su ubistva dve žene, jedne u Futogu, gde je nasilje bilo prijavljeno neposredno pre ubistva, i druge u Zemunu, gde nije bilo ranijih prijava nasilja, iako su postojale indicije da ono postoji.

Najnovija vest: Ubijena još jedna žena

Težak slučaj porodičnog nasilja dogodio se danas, sreda, 27. jul, u Starčevu, kod Petrovca na Mlavi, kada je muškarac (53) ubio suprugu (46). Po ubistvu supruge on je izvršio samoubistvo.

Prema prvim informacijima ubijena žena iz Starčeva do sada nije prijavljivala nasilje u porodici, pišu beogradski mediji.


Od početak godine ubijeno najmanje 22 žene

Na osnovu medijskih izveštaja i saznanja Autonomnog ženskog centra u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene (od toga 16 u porodično-partnerskom kontekstu).

Ova dva slučaja po ko zna koji put nas vraćaju na pitanje blagovremene i adekvatne procene rizika, te primene mera koje su dovoljne da rizke u potpunosti uklone i spreče smrtne ishode.

Tražimo da nadležna ministarstva i nezavisne institucije ispitaju postupanje svih nadležnih službi i profesionalaca koji su postupali po prijavi koja je prethodila ubistvu žene u Futogu.

Zahtevamo odgovore na pitanja:

Da li je izvršena procena bezbednosnih rizika? Koji stepen rizika je ustanovljen i koje mere su preduzete u cilju uklanjanja istog?

Očekujemo da javnost bude obaveštena o ishodima ovih postupaka, kao i da se odgovorni sankcionišu (ukoliko se utvrdi da je bilo učinjenih propusta).

Na osnovu informacija iz medija u Zemunu navodno nije bilo prethodnih prijava nadležnim institucijama – i možda mentalne bolesti, promene u ponašanju i zloupotreba psihoaktivnih supstanci o kome svedoči okruženje učinoca i žrtve, nisu bili dovoljni da se prepozna potencijalna opasnost i spreče smrtni ishodi.

Ipak, to ne možemo reći za slučaj iz Futoga gde je ubistvu neposredno prethodila prijava policiji i gde je učinilac i pred policijskim službenicima pretio i rekao da će ubiti žrtvu1, a policija nakon pozivanja Hitne pomoći napustila lice mesta.

Podsećamo da je postavljanje bezbednosti žrtve kao prioriteta i fokusa osnovni princip na kome je zasnovano sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama, kao i da je i u prvom GREVIO izveštaju za Srbiju ukazano na važnost sankcionisanja netačne procene rizika (od strane policije) naročito u slučajevima u kojima je nasilnik ubio žrtvu 2

Uviđajući ovo kao kontinuiran i konstantan problem, podsećamo državu da je obavezna da neodložno interveniše i radi na njegovom rešavanju, kao i da ne sme ostaviti žrtve bez adekvatne specijalizovane zaštite i podrške, navodi u saopštenju za javnost Autonomski ženski centar.

Ubijene dve žene:

Reagujte pre zločina, ne posle!

Ilustracija, nasilje (Foto: Pixabay)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -