U škole i vrtiće tokom 2022. godine uložena su sredstava grada Užica, resornih ministarstava i donatora iz Evropske unije. Uloženo je više oko 250 miliona dinara.

Investicioni ciklus se nastavlja, u ovoj godini očekuje se završetak izgradnje novog vrtića na Carini, otvaranje prvog seoskog vrtića u Karanu, rekonstrukcija „Prve osnovne škole kralja Petra II“, kao i još nekoliko manjih projekata.

Prethodnu godinu obeležila je kompletna energetska sanacija Osnovne škole“Aleksa Dejović“ izdvojenog odeljenja u Krvavcima vredna 75,7 miliona dinara, kao i objekta OŠ „Nada Matić“ investicija u iznosu od 54,5 miliona dinara.

U okviru istog projekta finansiranog kroz „SEKO“ projekat izvršena je i energetska sanacija vrtića Poletarac vredna 37,6 miliona dinara. Pored zamene stolarije i izrade fasade u ovim objektima radilo se i na unapređenju sistema grejanja, dojave požara, hidrantskoj mreži, a izveden je i deo unutrašnjih radova.

Ulaganje u škole i vrtiće se nastavlja (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Sredstvima iz budžeta grada u potpunosti je rekonstruisana škola u Gostinici Izdvojeno odeljenje OŠ „Nada Matić“ za šta je opredeljeno 26 miliona dinara, zamenjena je stolarija u OŠ „Miodrag Milovanović Lune“ u Karanu i rekonstruisana fasada u OŠ „Dušan Jerković“ investicija vredna oko 30 miliona dinara. U osnovnim školama u Ravnima i Staparima finansirana je nabavka i montaža novih kotlova za grejanje.

Početkom ove godine u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu stigla je oprema za novoizgrađenu fiskulturnu salu, tako da je ona sada u punoj funkciji, kako za učenike, tako i za klubove zainteresovane za iznajmljivanje tog prostora.

Nastavljena su i ulaganja u objekte Predškolske ustanove Užice, sa ciljem poboljšanja uslova u već postojećim objektima, a sa namerom da se kapaciteti prošire adaptirana su i tri nova prostora.

U Gradskoj opštini Sevojno u prostoru Kulturnog centra, OŠ „Slobodan Sekulić“ i OŠ „Dušan Jerković“ urađena je adaptacija slobodnog prostora, koji će u budućem periodu biti na raspolaganju Predškolskoj ustanovi Užice.

U Sevojnu, mališani već borave u novom prostoru dok će u preostala dva to biti moguće po dobijanju neophodnih dozvola, navodi se u informacija grada Užica.

I ova godina sigurno će biti u znaku velikih ulaganja u škole i vrtiće, pa se očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini. Sa novom građevinskom sezonom počeće i radovi na kompletnoj i sveobuhvatnoj energetskoj sanaciji i rekonstrukciji “Prve osnovne škole kralja Petra II”, za koju je u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva obezbeđeno 56 miliona dinara. Takođe u ovoj godini biće otvoren i prvi seoski vrtić u Karanu, investicija vredna 430 hiljada dolara, zajednički projekat EUPRO + programa i grada Užica.

Vrtić Neven Užice Foto: (Arhiva UžiceMedia)

U planu je kako ističu nadležni nastavak ulaganja u škole i vrtiće, planirano je još nekoliko manjih projekata, koji će biti realizovani u skladu sa potrebama škola, a koji će omogućiti veći stepen energetske efikasnosti i bolje uslove za rad nastavnog osoblja i učenika.

- Advertisement -