Pred početak nove školske godine 4.580 prosvetnih radnika postalo je tehnološki višak, od toga 400 radnika zaposlenih u prosveti ostalo je bez ijednog časa i bez angažovanja.

Ovo su poslednji podaci preseka stanja koje je radila posebna Radna grupa Ministarstva prosvete. U školama, bar na papiru, ima 30.598 slobodnih radnih mesta, gde bi tehnološki viškovi mogli da se zaposle.

Inače, na mestima koja su prikazana kao slobodna radna mesta uglavnom rade ljudi koji su zaposleni na određeno, ali zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da dobiju stalni posao i rešenja na neodređeno. Iskustva iz prethodnih godina su pokazala da se najveći broj prosvetnih radnika koji su ostali delimično ili potpuno bez norme rasporedi po školama na početku školske godine.

Prosvetni sindikati najavili protest

Sva četiri sindikata prosvetnih radnika protestovaće 31. avgusta ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, tražeći da svi zaposleni u obrazovanju sa sedmim stepenom stručne spreme budu svrstani u devetu platnu grupu.

Sindikati traže da startna pozicija umesto predložene osme platne grupe i trećeg platnog razreda bude deveta grupa i prvi razred, kao što je to slučaj sa nosiocima delatnosti u ostatku javnog sektora.

Ova četiri sindikata su donela odluku da u školama njihovim članicama budu održana četiri štrajka – 3, 11, 19. i 27 septembra, s obzirom da je Ministarstvo državne uprave i lokane samouprave najavilo da će predlog uredbe o koeficijentima biti završen do kraja septembra.

- Advertisement -