Svetski dan zdrave hrane obeležava se 16. oktobra širom sveta. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu – FAO, ustanovila je ovaj datum 1981. godine kao Svetski dan zdrave ishrane, u cilju podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih.

Stručnjaci savetuju da vodimo računa o ishrani, koja je uz fizičku aktivnost jedna od najbitnijih za zdravlje čoveka. Poznati smo kao nacija po tome da jedemo jaku i masnu hranu, hranimo se neredovno, često koristimo brzu hranu, a trebalo bi da težimo pravilnoj ishrani kroz redovne obroke, više voća i povrća, u najkraćem da unosimo hranu koja ima dovoljno hranljivih sastojaka i zaštitnih materija da štiti naš organizam od infekcija, da nam podiže imunitet.

Dr Mirjana Filipović iz Odeljenja za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Užice

Volimo da jedemo energetski jaku hranu, nažalost sa malo hranljivih sastojaka, kako se to kaže – brza i prazna hrana. I to ne treba da bude tako, da se samo naručuju gotova jela, već da se sprema hrana koje ima u ovom podneblju. Treba koristiti namirnice iz ovih krajeva, pšenica, bundeva, orah, proja, – ističe za UžiceMedia dr Mirjana Filipović iz Odeljenja za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Užice, dodajući da ako se pravilno hranimo i uz svakodnevnu fizičku aktivnost bićemo zdraviji.

Ukoliko se pravilno ne hranimo javlja se gojaznost. Danas u svetu ima 670 miliona gojaznih, veliki je broj gojazne dece, a sa druge strane ima oko 800 miliona ljudi u svetu koji su gladni, – kaže dr Filipović i podseća da hranu ne treba bacati, na slogan ovogodišnje kampanje koji se odnosi na smanjenje broja gladnih, kao i pravilnu ishranu uz zdravu i tradicionalnu hranu podnebalja gde živimo.

Svetski dan zdrave hrane obeležen u vrtiću „Radost“ u Čajetini

Vrtić „Radost“ u Čajetini u saradnji sa patronažnom službom Doma zdravlja i Crvenog krsta iz Čajetine je obeležio Svetski dan zdrave hrane. Predškolci su danas dobili zdrave voćne šejkove i razgovarali o tome zašto je potrebno hraniti se zdravo.

Godinama unazad Dečji vrtić „Radost“ iz Čajetine neguje dobru saradnju sa patronažnom službom čajetinskog Doma zdravlja kao i sa Crvenim krstom uz čiju pomoć realizuje nekoliko aktivnosti tokom godine, a jedna od njih je i obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane.

Dan zdrave hrane u Čajetini su obeležili i korisnici Dnevnog boravka „Zračak“ kao i deca na programu „Čigotica“ u Čigoti. Inače, cilj obeležavanja ovog dana jeste informisanje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika, kao i formiranje ispravnih stavova, posebno kod mladih i kod dece.

- Advertisement -