Nakon Trapave ili Duhovske nedelje počinje post koji traje sve do Petrovdana, praznika Svetih apostola Petra i Pavla. U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi. 

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Tako Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Svrha posta ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

Manastir Rujan (Foto: UM)

Ovaj post ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Dan pre početka ovog posta su Petrovske poklade (veselja uoči Petrovdana) se održavaju u poslednji dan pred početak Petrovskog posta, a Srbija je „prošarana“ najrazličitijim običajima, koji se izvode na ovaj hrišćanski praznik.

Petrovski post počinje danas i traje do Petrovdana, 12. jula. 

- Advertisement -