U svečanoj sali Gradske skupštine održana je regionalna prezentacija projekta „Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji“ čiji je cilj da ulice u gradovima i opštinama dobiju nazive i broj kako bi institucije polovinom iduće godine preuzele podatke iz jedinstvenog registra.

U projektu Vlade Srbije učestvuje Ministarstavo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Republički geodetski zavod i Republički zavod za statistiku, a Stalna konferencija gradova i opština koordinira rad sa  lokalnim samoupravama čiji su predstavnici iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga prisustvovali prezentaciji.

Klara Danilović iz SKGO iznela je podatak da preko dva i po miliona ljudi u Srbiji stanuje na adresi bez ulice i broja što se mora promeniti i dovesti u red. Interesantan je podatak i da veliki broj sedišta opština ima adresu „bez broja“ poput Glavni trg bb ili Ulica Kralja Petra bb, kaže Danilović.

Ona ističe da je cilj vladinog projekta da sve ulice u opštinama i gradovima dobiju svoj naziv , a kuće, zgrade, poslovni objekti svoj broj. Očekuje se da ovaj posao bude završen do kraja oktobra ove godine kako bi registar bio gotov polovinom naredne.

Realizacija projekta počela je u martu i do sada je hiljadu i po ulica u Srbiji dobilo svoj naziv, a sedam- osam gradova u Vojvodini, pored Loznice gde se ranije odvijao pilot- projekat već je obavilo ovaj važan posao.

Promena adrese u ličnoj karti zbog promene naziva ulice ili evidentiranja broja kuće kod građana neće iziskivati trošak prilikom promene dokumenta, a sistemom objedinjene nabavke za sve gradove i opštine u Srbiji biće realizovana nabavka tabli  i brojeva za obeležavanje, rečeno je na prezentaciji u Gradskoj kući u Užicu.

- Advertisement -