Sušička vrela se grade i već se stiglo do osmog kilometra, a po rečima Milana Stamatovića predsednika čajetinske opštine radovi se izvode na najtežem delu trase.

– Radovi na cevovodu Sušička vrela na Zlatiboru, u ukupnoj dužini od 14 kilometara, stigli su do osmog kilometra i nadam se da ćemo vrlo brzo doći do Šljivovice, do odvajanja magistralnog puta ka Zlatiboru.

Ovo je trenutno najteži deo trase, sve je beli krečnjak i mašine i zaposleni JKP „Vodovod“ ni sada u februaru ne prekidaju sa radovima, koristeći povoljne vremenske uslove, – rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović nakon obilaska radova na novom sistemu vodosnabdevanja opštine.

– Nadam se da ćemo u toku ove godine završiti i sve neophodne prateće objekte na trasi cevovoda. Na Žigalskom visu se gradi fabrika za preradu vode, radi se jedan rezervoar za čitav ovaj kraj, a nastavljamo sa gradnjom drugog rezervoara u Lukovićima iznad Šljivovice, iznad železničke stanice.

Trasa kroz Šljivovicu (Foto: Opština Čajetina)

Taj centralni i ujedno najveći rezervoar veličine 2.000 kubika nalazi se na Zlatiboru na potezu Karaule i sa njegovom izgradnjom ćemo u potpunosti rešiti vodosnabdevanje cele teritorije opštine Čajetina.

To je onaj alternativni cevovod o kome pričamo da ćemo dovesti zdravu izvorsku vodu do Zlatibora i da time možemo da Ribničko jezero stavimo u komercijalne svrhe, – rekao je Stamatović, navedeno je u informaciji opštine Čajetina.

Vodosnabdevanje sela

Inače u čajetinskoj opštini se dosta ulaže u vodsnabdevanje kako Čajetine i Zlatibora, tako i sela. Ranije je za UžiceMedia govorio direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Miroslav Đokić, koji je rekao da očekuju da Sušička vrela reše mnoge probleme meštana.

– Cilj je da ljudima obezbedimo dovoljne količine vode, ako su već ostali tu da žive treba da imaju mogućnost da zadovolje osnovne potrebe a voda je svakako prioritet. U selima je probelem posebno izražen tokom leti i jeseni, – rekao je Đokić i dodao:

U Branešcima je letos urađen jedan krak, tu je 15 domaćinstava dobilo vodu, u Rosićima je šest domaćinstava dobilo vodu, to je gradska voda sa Ribničkog jezera. Uradili smo u Ljubišu vodovodni krak za Smiljaniće – 27 domaćinstava. Imaju problema sa vodosnabdevanjem, ostalo je da se reši pitanje izvorišta i dovođenje struje za pumpe. Goloveo nema dovoljne količine vode, Mušvete, Kriva Reka i mi ćemo to dobrim delom rešiti vodom sa Sušičkih vrela.

Pogledajte i druge tekstove iz turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -