Bitka na Kadinjači podseća na herojstvo, stradanje, značajan je datum naše istorije, svake godine se služi pomen i parastos, polažu venci herojima bitke koja je označila kraj Užičke republike, prve slobodne teritorije u porobljenoj Evropi.

Bitka na Kadinjači se odigrala u okviru neprijateljske ofanzive 29. novembara 1941. godine na Kadinjači, 14 kilometara od Užica, između jakih nemačkih sanga i nekoliko partizanskih odreda.

Bitka na Kadinjači je bila više žrtvovanje nego odbrambena akcija. Tom prilikom izginuli su svi borci Radničkog bataljona, štiteći odstpunicu Vrhovnog štaba koji se povlačio od Užica preko Zlatibora prema Sandžaku.

Radnički bataljon, sastavljen iz tri čete (Pekarska, Krojačko-obućarska i Tkačka – ukupno oko 270 boraca), stigao je noću sa 28. na 29. novembar na prevoj Kadinjaču. Borcima Radničkog bataljona izdato je naređenje da ne otvaraju vatru dok nemačke snage ne priđu blizu partizanskih položaja.

Bitka na Kadinjači počela je oko 8 časova 29. novembra i trajala nekoliko sati. Izginuo je čitav Radnički bataljon sa komandantom Andrijom Đurovićem, komandantom Užičkog NOPO-a Dušanom Jerkovićem i političkim komesarom Posavskog NOPO-a Borom Markovićem.

Nemačke snage su prešle preko Kadinjače i uveče stigle u Užice.

Vrhovni štab je sa oko 1.500 boraca prešao Uvac i prešao u Sandžak.

Poraz partizanskih snaga na Kadinjači za novoosnovani pokret otpora imao je katastrofalan značaj. Bitka na Kadinjači označila je kraj Užičke republike koja je trajala od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine. U bici je izginuo ceo Radnički bataljon, dok su Nemci imali dva mrtva.

Tito se jedva spasio.

Partizanski ranjenici su uhvaćeni i poubijani.

Bitka na Kadinjači i Spomen Kompleks Kadinjača

Spomenik na Kadinjači je posvećen borcima užičkog Radničkog bataljona, Posavcima i Orašanima koji su se žrtvovali 29. novembra 1941. godine štiteći odstupnicu glavnini partizanskih snaga.

U znak sećanja na otpor branilaca Užica, 1952. godine otkriven je Spomenik – piramida pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj su smešteni posmrtni ostaci većine boraca izginulih na Kadinjači.

Spomen kompleks Kadinjača (Foto: N.Tošić Užicemedia)

O ovom značajnom događaju naše istorije svedoče i stihovi Slavka Vukosavljevića:

Ko te Užice ne bi voleo i bol i radost bio si grade,
i ko bi tebe sad preboleo bunom zasejan crveni sade.
Rođena zemljo, jesi li znala, tu je poginuo bataljon ceo,
Crvena krv je procvetala, kroz snežni pokrov, hladan i beo.

Godine 1979. otkriven je novi spomenički kompleks, kada je Radnički bataljon odlikovan Ordenom narodnog heroja. U autentičnom prostoru bitke na Kadinjači idejno rešenje monumentalne spomeničke kompozicije i zgrade Spomen-dom dali su vajar Miodrag Živković i inženjer arhitekture Aleksandar Đokić iz Beograda.

Obeležena godišnjica bitke na Kadinjači

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Grada Užica i Narodnog muzeja Užice, a u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević obeležena je 80. godišnjica bitke na Kadinjači.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, položeno je cveće i odata pošta herojima Kadinjače.

Sa jednog od ranijih obeležavanja godišnjice bitke na Kadinjači (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -