Akcija je organizovana u cilju promovisanja ideje o slobodnom kretanju i integraciji osoba sa invaliditetom u društvo, da bi se obležio Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba – „Svetski dan belog štapa“.

Deo iz brošure koja je deljena danas na Trgu partizana u Užicu

Predsednica Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Užice Dragana Dučić je istakla da borba za jednakost mora biti svakodnevna, a ne nikako samo 15. oktobra.

– Ponovo obležavmo Dan belog štapa, a beli štap je moja i naša produžena ruka. Ovde nas ima desetak iz Međuopštinske organizacije i  svi poštujemo propisane mere države i Kriznog štaba vezane za koronavirus. Mislim da je lepo što smo danas ovde. Naša simbolika je dodir i sluh i kada se čujemo nekako smo bliži, – kazala je Dućič i zahvalila Anđeli Čečarić, učenicima Medicinske škole, njihovoj profesorki Valentini Zlatanović Marković, ali i užičkim medijima koji ih prate u njihovim akcijama.

Mirjana Radivojčević i Dragana Dučić (Foto: UM)

U ime lokalne samouprave učesnike je pozdravila Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice Užica, uz obećanje da će nastaviti da podržavaju sva udruženja sa invaliditetom.

– Grad Užice će kao i do sada i ubuduće podržavati sva udruženja sa invaliditetom i pružiti im pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. Nadam se naredne godine i više nego do sada.

Učenici Medicinske škole su ovu priliku iskoristili da ukažu na probleme sa kojima se susreću slepe i slabovide osobe, a potom su se pridružili šetnji užičkim ulicama. U svom obraćanju su ukazali na nepristupačnost za slepe i slabovide, probleme u saobraćaju, školovanju, zapošljavanju… Učenici Medicinske škole su uputili poziv javnosti i apelovali da se osobama oštećenog vida pruži sva neophodna pomoć i omogući u potpunosti korišćenje njihovih prava koja im po osnovu inviliditeta pripadaju.

– Pružite nam šansu da budemo jednaki, -poručila je Anđela Čečarić učenica Medicinske škole iz Užica. A njeni drugari su dodali još nekoliko poruka:

Zažmuri i maštaj sa nama

Nije strašno biti drugačiji – razlike nas spajaju

Daj mi ruku pokazaću ti svet

Učesnici akcije potom su krenuli u šetnju centrom Užica, kako bi simbolično skrenuli pažnju na Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba „Svetski dan belog štapa“ u cilju promocije ideje o slobodnom kretanju i integraciji osoba sa invaliditetom u društvo.

Prema dostupnim podacima u Srbiji ima više od 12.500 slepih osoba.

Dan slepih i slabovidih obeležava se u čitavom svetu u skladu sa preporukom Ujedinjenih nacija i Svetskog saveza slepih iz 1992. godine.

Akcija „Zažmuri da bi me razumeo“ (Foto: UM)

Međuopštinska organizacija slepih Užica osnovana je 28. septembra 1954. godine. Okuplja 136 članova iz opština: Čajetine, Arilja, Požege i Užica.

Organizacija okuplja lica sa preko 70% oštećenja vida na oba oka bez mogućnosti daljeg lečenja. Zatim, pomaže članstvu u ostvarivanju raznih prava koja stiču po osnovu invalidnosti. Slepu i slabovidu decu uključuje u sistem inkluzivnog obrazovanja i pruža adekvatne usluge u smislu nabavke udžbenika na Brajevom pismu i didaktičkog materijala za slepe i slabovide. Po završetku školovanja iznalazi mogućnost zapošljavanja svojih članova. Osim toga pomaže u rešavanju stambenog pitanja kao i materijalnog stanja svojih članova, pruža razne vrste psihosocijalnih ipravnih saveta iusluga.

Organizacija pomaže integraciji i uključivanju u redovan svakodnevni život sa vodećom populacijom. Podstiče i neguje razne oblike kulturnog stvaralaštva i sportskih aktivnosti organizujući razna takmičenja kako među slepim i slabovidim tako imeđu videćim i na taj način ruši predrasude i uklanja barijere između osoba sa invaliditetom i onih koji to nisu. Uspostavlja komunikaciju isaradnju sa raznim institucijama i ustanovama u cilju pružanja što boljih informacija i usluga svojim članovima. Iznalazi mogućnosti za razne subvencije i povlastice kao i konkretnu materijalnu pomoć. U cilju očuvanja ostatka vida upućuje na razne specijalističke preglede i pruža sve neophodne informacije iz oblasti oftamologije.

Tekst iz serijala „PESMA KAO LEK“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -