Tradicionalno obeležavanje Velike Gospojine i ove godine biće obeleženo ispred Bele crkve u Karanu, 28. avgusta, u organizaciji Udruženja „Župa Lužnica“, ove godine biće posvećeno sećanju na stogodišnjicu od probijanja Solunskog fronta.

Programom posvećenom negovanju kolektivnog pamćenja na istorijske trenutke Srbije koje govore o sprskoj vojsci u Prvom svetskom ratu i ovoj značajnoj godišnjici, kroz koji će se današnje generacije upoznati i sa znamenitim Užičanom iz Lužničke doline Simom Popovićem ujedno će se predstaviti i knjiga „Memoari Sima S. Popovića“ koju je izdao Istorijski arhiv iz Užica.

Ove godine Velika Gospojina ispred Bele crkve karanske, jednog od nastarijih spomenika kulture užičkog kraja, biće duhom uzdignuta uz odabrani repertoar Crkveno varoškog hora „Sveti Sava“ iz Lučana, a Istorijski arhiv iz Užica prirediće i prigodnu izložbu.

U galeriji pogledajte fotografije Bele crkve karanske:

Predsednik Udruženja Župa Lužnica, Predrag Milivojević poručio je da Lužnička dolina na ovaj način daje skromni doprinos očuvanju tradicije, negovanju sećanja na znamenite sugrađane, dela i postignuća predaka koji su svojim životima ispisali istoriju Srbije.

U programu učestvuju: sveštenik Veljko Jaraković, Predrag Milivojević, predsednik udruženja Župa Lužnica, Dragan Krsmanović, Željko Marković, Aleksandar Savić, Miloš Popović, Ljubiša Đoković, Dragica Grbić, Dušan Radojičić, Nemanja Milivojević, Miroslav Lukić.

U organizaciji programa čiji je reditelj Valentina Zlatanović Marković, pored udruženja Župa Lužnica svoj doprinos dali su i Crkvena opština Karan i Gradski kulturni centar Užice.

Početak programa je u 19 sati kada će se u Beloj crkvi održati večernja služba, a umetnički deo večeri počinje u 19, 45. Voditelji programa su: Katarina Gligorijević i Jovana Maksimović.

Organizatori iz Udruženja „Župa Lužnica“ su uputili poziv zainteresvanim da prisustvuju ovom događaju.

Tekst i foto: Milunka Nikolić

- Advertisement -