Školski bibliotekari i nastavnici stranih jezika OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu na različite načine, već čitavu deceniju, podstiču svoje učenike da prigrle učenje jezika u školi i izvan nje, da slave kulturnu i jezičku raznolikost.

Učenjem stranih jezika širimo vidike, upoznajemo druge kulture i otkrivamo nove teritorije. Stara je mudrost da „koliko jezika govoriš, toliko vrediš”. Sa napretkom tehnologije granice između zemalja lagano blede, pa danas vrlo lako možemo stupiti u komunikaciju sa ljudima iz inostranstva i zaviriti u njihovu kulturu.

Širom Evrope 26. septembra svake godine, počevši od 2001, obeležava se Evropski dan jezika. Na svetu postoji između  6 i 7000 jezika, a samo ih u Evropi ima više od 220. Svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Raditi na očuvanju evropske jezičke baštine nemoguće je bez svesti o važnosti očuvanja vlastitog jezika.

Ove 2022. godine zajednički smo odlučili da okusimo ukuse Evrope. Učenici OŠ  „Dušan Jerković“, bibliotekari i nastavnici stranih jezika sarađivali su tokom meseca septembra, savlađivali nove reči i pojmove, tekstove pesama i melodije, uvežbavali javni nastup poboljšavajući svoje jezičke veštine.

Povodom Evropskog dana jezika, učenici, Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari organizovali su 30. septembra u večernjim časovima uglednu aktivnost ,,Ukusi Evrope“, gde su kroz muzičko-scenski nastup učenici glumili, pevali, svirali i plesali na: engleskom, ruskom, francuskom, španskom, italijanskom, nemačkom i srpskom jeziku, navode školski bibliotekari.

Najveći udeo u istraživanju i prezentaciji odabranih zemalja i njihovih jezika, imali su učenici, koji su nakon pozdravne reči prikazali svoje panoe i odglumili scene u sedam nacionalnih restorana.

Gosti, roditelji i kolege, mogli su se zatim poslužiti specijalitetima iz izabranih zemalja koje su pravili nastavnici, ali i roditelji i poneka baka. Na kraju priredbe i učenici su bili radoznali da isprobaju poneki strani i domaći specijalitet.

Pored učenja i razvijanja svesti kod učenika o značaju celoživotnog učenja, ove lepe aktivnosti bile su prilika za druženje, razvoj timskog duha i pokazatelj da upoznavanje kultura oplemenjuje i bogati. Ovo je još jedna od brojnih vannastavnih aktivnosti kojima naša škola podstiče istraživački duh i želju za saznanjem.

Autorke: Mirjana Radovanović Pejović, Ana Duković

Collage Maker Srbija (Foto: Bibliotekari OŠ „Dusan Jerković)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom oktobra možete pogledati OVDE

- Advertisement -