Društveno odgovorna kompanija SBB praktikuje da se svakog vikenda akcija organizuje u drugom gradu. Prošle sedmice su bili u Vrbasu, a naredne će akcija biti organizovana u Kikindi.

Kampanjom „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ i akcijom čišćenja pokušali smo da približimo značaj očuvanja životne sredine našim sugrađanima. Svako od nas svojim ličnim doprinosom može da popravi stanje oko sebe. Potrebno je da svi pravilno odlažemo smeće u kantu, kontejner ili na regularnu deponiju i zajedno stvorimo čistije i zdravije mesto za život. Na podršci u realizaciji današnje akcije zahvalila bih se predstavnicima opštine Užice i Pedagoškog fakulteta“, – kaže Zorica Vitorović, SBB shop menadžer.

Zorica Vitorović, SBB shop menadžer

Po rečima Dunje Đenić, zadužene za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u Užicu, u pitanju je još jedna godina u kojoj grad sarađuje sa SBB Fondacijom u sprovođenju akcije „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“.

Već četiri godine smo uključeni u ovu akciju SBB Fondacije, koja Užicu na taj način pomaže, jer sve ovo ima za cilj da stvorimo jednu čistiju i bolju okolinu za naš grad. Ova akcija, osim što je ogranizuje SBB Fondacija, pruža i dobar primer svim našim sugrađanima i poziva nas da se uključimo u što većem broju, kao i da organizujemo što više ovakvih i sličnih akcija, da ne bude to samo jednog dana u godini. Prateći ovaj primer, treba da se organizujemo po školama, fakultetima, mesnim zajednicama i da u zajedništvu organizujemo što veći broj ovakvih manifestacija, jer na ovaj način pomažemo da živimo pre svega u zdravijoj i čistijoj okolini, a to bi trebalo da nam bude i globalni cilj, – istakla je Đenić.

Dunja Đenić, zadužene za zaštitu životne sredine u Užicu

U ime Unije studenata Užica Marijana Selakovć pohvalila je kampanju ,,Ne prljaj. Nemas izgovor!“, podssetivši da kompanija SBB do sada svojim akcijama napravila velike korake ka ostvarenju cilja kojem svi težimo – čistija, zdravija a samim tim i lepša Srbija.

Zahvaljujem se organizatorima, SBB fondaciji, koja nas je pozvala da se pridružimo akciji i čiji smo poziv s radošću prihvatili. Danas su studenti Pedagoškog fakulteta u Užicu, budući učitelji, vaspitači i treneri, od kojih se očekuje da uvek svojim ponašanjem budu primer mladima, spremno ,,zasukali rukave“ . Međutim, jednako aktivnu ulogu uzeli su i studenti Visoke škole strukovnih studija (ili Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija) koji su dokazali da uprkos nedeljnom odmoru, shvataju važnost poruke koju nosi kampanja.

Marijana Selaković, predsednica Unije studenata

Nadam se da rezultat današnje akcije neće biti samo kratkoročno čist grad, već da ćemo ,,probuditi“ ekološku svest svih sugrađana. Poruka je jasna: iako naš posao nije čišćenje, naša odgovornost je očuvanje prirodnih lepota, jer  to je najmanje što možemo učiniti za svoju budućnost!“ – poručila je Marijana Selakovic, predsednica Unije studenata.

Najmlađi učesnici akcije uređenja Užica (Foto: SBB)

SBB fondacija je u periodu od četiri godine očistila 82 grada a predstava „Ko to tamo prlja“ odigrana je za 25.000 dece. Pored toga, proizvedeno je i podeljeno 40.000 eko kesa, donirano je 21 dečje igralište širom Srbije, a u 2018. godini pokrenut je projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!“ u kojem je do sada učestvovalo 52.328 dece iz 2522 odeljenja, odnosno 614 škola.

U narednom periodu, fondacija će nastaviti da svojim aktivnostima širi svest o važnosti zaštite životne sredine, kako bismo našu zemlju učinili lepšim i boljim mestom za život, navode iz SBB fondacije.

- Advertisement -