Sabor sećanja, pijeteta i saradnje održaće se u nedelju, u selu Jablanica na Bijeloj glavi. Predviđen je pomen palim junacima, polaganje cveća, a potom umetnički program i narodni sabor, najavili su organizatori.

Povodom godišnjice odbrane Srbije, avgusta 1914. godine, kod Spomenika palim ratnicima u Velikom otadžbinskom ratu, na Bijeloj glavi (Cigla) u Jablanici, održaće se Sabor sećanja, pijeteta i saradnje u nedelju, 04. septembra 2022. godine u 12:00 časova.

Sabor sećanja program:

– Polaganje venca

– Pomen palim junacima

– Oficijelni i kulturno – umetnički program

– Narodni sabor

Organizatori Sabora sećanja su Turističko udruženje „Jablanica“ i Opština Čajetina.

Zlatibor je 1921. godine imao pet i po hiljada stanovnika manje u odnosu na popis iz 1910. godine, a završetak sedmogodišnje borbe za slobodu u balkanskim i Velikom ratu dočekao sa dve i po hiljade poginulih na bojištima. Ove dragocene podatke pruža nam neumorni istraživač, profesor Milisav R. Đenić u knjizi „Zlatibor 1912 – 1918. godine“ u kojoj je opisana i epopeja Zlatiboraca i njihovo učešće u bitkama od Cera i Kolubare, povlačenja preko Albanije i proboja Solunskog fronta do dolaska Timočke divizije u pobedonosnom jurišu preko Kremana i Mokre Gore prema Vardištu i dalje prema Bosni.

Ranije smo pisali da će spomenik na Cigli u Jablanici postati spomen kompleks, što je dogovoreno u zlatiborskom selu Jablanica, gde je održan sastanak o revitalizaciji i održanju spomen-područja posvećenog srpskim junacima koji su pali na ovom mestu u prvim bitkama Velikog rata 1914. godine.

Spomenik krajputas majoru Lukovicu (Foto: TO Zlatibor/Opština Čajetina)

Podsećamo da se na uzvišenju Cigla, koje meštani zovu Bijela Glava, u zlatiborskom selu Jablanica odigrala se jedna od velikih bitaka Prvog svetskog rata u odbrani otadžbine od zavojevačke austrougarske vojske, na južnom delu Drinskog fronta. Neposredno posle bitke na ovom mestu, vojnici saborci su svom poginulom majoru bajonetima usklesali sledeći kameni beleg: „Major Vasilije Luković, poginuo 1914. godine. Ispunio svoju dužnost prema Kralju i Otadžbini.Zavidimo ti, i pozdravljamo ti porodicu…“.

Nakon čitavog jednog veka ovaj krajputaš prerastao je u spomen-obeležje, izgrađeno prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, a osim spomenika urađen je i put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, kao i put od centra sela Štrpci od strane Republike Srpske.

Spomenik na Cigli (Foto: Opština Čajetina)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE

- Advertisement -