Oprez na pešačkom prelazu, u blizini škola, na autobuskim stajalištima apeluju iz Ministarstva unutrašnjih poslova na vozače da smanje brzinu kretanja vozila u ovim zonama.

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, a samo tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji poginula su 134 pešaka.

Čak četvrtina pešaka poginula je na površinama na kojima bi njihova bezbednost trebalo da bude neprikosnovena, kao što su pešački prelazi, autobuska stajališta, zone škola i trotoari.

Kako bi se unapredila bezbednost pešaka, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače motornih vozila da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja vozila, pre svega u zonama pešačkih prelaza i zonama škola.

Oprez na pešačkom, ali i na putevima u užičkom kraju

A mi apelujemo i podsećamo da se operzno vozi i na putevima u užičkom kraju, jer je u minuloj deceniji magristrala od Užica prema Zlatiboru postala jedna od opasnih deonica, a to potvrđuju i podaci MUP, u poslednjih pet godina 10 osoba je izgubilo život. Najčešći uzroci svakako jesu neprilagođena brzina i nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Pisali smo nedavno da je od početka ove godine na deonici puta Užice-Zlatibor evidentirano je 48 saobraćajnih nezgoda, a jedna osoba je poginula.

U redovnim i pojačanim kontrolama, na deonici državnog puta Užice-Zlatibor, od početka godine saobraćajna policija otkrila je 6.456 vozača koji su počinili prekršaje.

Najviše je sankcionisano prekršaja prekoračenja brzine – 4.099, a potom i nepropisnog preticanja – 948 i nekorišćenja sigurnosnog pojasa – 275. Policija je za volanom zatekla 177 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola, podaci su užičkog MUP-a.

Dodajmo, navedenim podacima i sledeću poražavajuću statistiku: od početka godine na putevima u Srbiji život je izgubila 481 osoba. Povećan je broj onih koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, ali i pod dejstvom droge. Sve češće se beleži vožnja autoputem u kontra smeru.

Tokom sprovedenih kontrola MUP Srbije čak 15 odsto vozača autobusa vozilo je pod dejstvom alkohola.

„Za zimu se spremi i na vreme opremi“

A u petak, 19. januara na Kraljevom trgu na Zlatiboru biti održana promocija kampanje „Za zimu se spremi i
na vreme opremi“, sa početkom u 12.00 časova.

Kampanja „Za zimu se spremi i na vreme opremi“ je zajednička kampanja Agencije za bezbednost saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova, JP Putevi Srbije, Turističke organizacije Srbije i kompanije EKO Srbija, koja ima za cilj bezbednost učesnika u saobraćaju i da se vozačima ukaže na značaj korišćenja zimske opreme na vozilima.

Ispred Uprave saobraćajne policije događaju će prisustvovati pomoćnik načelnika Uprave, Vladan Nikolić, kao i predstavnik policijske ispostave na Zlatiboru i predstavnici Turističke organizacije Zlatibor, koja daje podršku promociji ove kampanje.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -