Jesen stigla noćas u 3.03, saopštilo je Astronomsko udruženje „Ruđer Bošković“. U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počeće proleće.

Jesen će trajati do 22. decembra, kada će početi zima. 

Jesen stigla, a kakvo je vreme

Što se tiče vremena prvog jesenjeg danas nas očekuje smena sunca i oblaka, ali biće i oblačnosti koja će uslovljavati kišu, pljuskove i grmljavinu. Maksimalna dnevna danas od 16 do 20 stepeni.

U dane vikenda malo toplije najavljuju meteorolozi. U subotu nakon hladnog jutra malo do umereno oblačno, suvo i osetno toplije. Vetar slab do umeren, južni i jugoistočni. Najviša od 19 do 23 stepena.

U nedelju se očekuje postepeno povećanje oblačnosti sa jugozapada i zapada, a posle podne i uveče mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom na severu, zapadu i jugozapadu zemlje. Vetar slab i umeren, na jugu Banata povremeno i jak, južni i jugoistočni. Najviša od 21 do 25 stepeni.

Kakav se Miholjdan predviđa

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović  izjavio je za RTS da se toplo vreme prognozira za prvu nedelju oktobra, ali ne i za sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra. Očekuje se nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek, rekao je Mihajlović.

Jesen je stižu hladniji dani, vreme za pripremu drva i zimnice (Foto: N.T. UžiceMedia)

Jesen je najtužnije godišnje doba

Jesen je jedno od četiri godišnja doba između leta i zime u kome temperatura opada, noći nastupaju znatno ranije, a biološke aktivnosti jenjavaju… Više na Wikipedia.

  • Jesen je najtužnije godišnje doba. Lišće opada, kiše su duge i dosadne, vlaga se uvlači u kosti, a nebo je prekriveno beskrajnim sivim oblacima.
  • Ipak jesen ume da bude i lepa. Lepa i prijatna. Šume se u jesen oboje bakarnom, zlatnom i žutom bojom i sigurno nema koloritnijeg doba od jeseni.
  • U jesen priroda se sprema da spava. Posle besnih letnjih oluja, žege i iznenadnih provala oblaka u jesen zavlada spokoj. Jedino sve još oživi kada počnu berbe grožđa i kad se toči slatko vino.
  • Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće.
  • Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati, beleži Astonomski magazin.
Jesen u Šljivovici (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE

- Advertisement -