Prepucavanja: SNS navodi da je Užice dobar grad za sve njegove građane i isključivo uz njihovu podršku kao i do sada biće još bolji. A iz Zeleno-levog fronta odgvaraju da Gradski odbor SNS-a u Užicu još jednom pokazuje strah od raskrinkavanja koruptivnih dilova.

Na saopštenje Zeleno-levog fronta reagovali su iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke Užice:

„Predstojeći lokalni izbori jesu pravi povod za saopštenje Zeleno – levog fronta i ljudi koji su se do sada uglavnom projektno bavili temama vezanim za zaštitu životne sredine. Ipak, kako se izbori bliže ova tema oko koje su se okupili polako odlazi u drugi plan, jer treba prikupiti poneki politički poen.

Senzacionalno su otkrili zakulisne dogovore i koruptivne radnje i to ni manje ni više nego u jednom od najvećih nacionalih projekata Prestonica kulture Srbije. Ova ozbiljna politička stranka, kako sebe nazivaju ( osnovana pre nepunih šest meseci) trebalo bi da zna da se svi projekti realizuju potpuno otvoreno i transparentno uz poštovanje zakonskih i procedura predviđenih samim projektom, pa je tako i u ovom slučaju.

Naime, članom 61. stav 1. tačka 1. predviđeno je da Naručilac može sprovesti pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva ako samo određeni privredni subjekt, može da isporuči dobro, pruži uslugu ili izvede radove, iz bilo kojeg od sledećih razloga:

1) Cilj nabavke je stvaranje ili kupovina jedinstvenog umetničkog dela ili umetničkog izvođenja

2) Nepostojanje konkurencije iz tehničkih razloga ili

3) Zbog zaštite ekskluzivnih prava, uključujući prava intelektualne svojine.

Imajući u vidu da se radi o pravu intelektualne svojine, odnosno o angažovanju reditelja i scenariste neophodnih za pripremu i realizaciju događaja u okviru projekta Užice prestonica kulture 2024 Naručilac, odnosno Grad Užice, je objavio obaveštenje o sprovođenju pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva u skladu sa članom 62, stav 1. Zakona i istovremeno Kancelariji za javne nabavke uputio zahtev za dostavljanje mišljenja o osnovanosti pregovaračkog posupka bez objavljivanja javnog poziva, uz kompletnu dokumentaciju u vezi sa razlozima koji opravdavaju postupak.

Usluge režije i scenarija obuhvataju celokupnu pripremu i realizaciju događaja i ceremonije svečanog otvaranja, izradu rediteljskog koncepta i scenarija i druge neophodne aktivnosti za ovu vrstu usluge.

Shodno članu 62. stav 3. Zakona, dana 17.01.2024. godine Kancelarija za javne nabavke dostavila je mišljenje da je osnovna primena pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva. Na osnovu dostavljenog mišljenja, a u skladu sa članom 62. stav 4. Zakona, nakon objavljivanja obaveštenja iz člana 62. stav 1. Zakona, Naručilac je dužan da u pisanoj formi uputi poziv za pregovaranje jednom ili ako je moguće većem broju privrednih subjekata.

S obzirom na to da je samo jedan privredni subjekt ovlašćen za zastupanje reditelja i scenariste koji su određeni od strane Programskog tima za realizaciju projekta, a koji poseduju dokazane reference neophodne za predmetnu uslugu, tom privrednom subjektu upućen je poziv za pregovaranje na osnovu napred navednog mišljenja.

I napominjemo da javni poziv nije izostao, već je objavljeno obaveštenje na Portalu javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U skladu sa svim navedenim Zeleno-levi front pozivamo da nastavi da pomno prati realizaciju ovog, ali i svih ostalih istorijski važnih projekata za grad Užice kojih će biti nikada više. Užičane pozivamo da isprate sve koncerte, izložbe, promocije, nastupe najpoznatijih domaćih i umetnika iz zemalja u okruženju, ali i infrastrukturne radove koji su deo ovog velikog nacionalnog programa.

Užice je, sa ponosom izgovaramo, Prestonica kulture Srbije 2024. godine i domaćin MOSI posle gotovo šest decenija. Užice jeste dobar grad za sve njegove građane i isključivo uz njihovu podršku kao i do sada biće još bolji.

Potpuno sigurni u poverenje Užičana nastavljamo sa realizacijom važnih i velikih projekata a jedan od njih svakako je i Prestonica kulture Srbije.

Očigledno je da Zeleno-levi front ne zna ni šta je zeleno, a ni gde je levo, – navedeno je u saoštenju GrO SNS Užice.

Odgovor Zeleno-levog fronta Užice

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Najnovije saopštenje Gradskog odbora SNS-a u Užicu još jednom pokazuje strah od raskrinkavanja koruptivnih dilova, i nikakva salva spinova i uvreda ne može sakriti nesposobnost lokalne vlasti da odgovorno i u skladu sa javnim interesom upravlja novcem svih građana i građanki Užica.

Posebno je problematično i što je pokušaj objašnjenja stigao od Gradskog odbora Srpske napredne stranke iako su organi gradske vlasti dužni da daju neophodne odgovore. Ne sumnjamo da užički naprednjaci u kršenju Ustava dosledno prate politiku svog predsednika, ali moramo podsetiti na član 5 Ustava Republike Srbije koji kaže da “političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi”.

Biće zanimljivo istražiti i kako to da je na adresi na kojoj je prijavljena firma koja je dobila ovaj posao nakon postojanja od samo mesec dana bila prijavljena druga firma koja je trajala celih mesec i po dana i koja je ugašena istog dana kada je “Opus DJ” registrovan. Ne sumnjamo da će vrlo brzo nezavisne i oslobođene institucije imati pune ruke posla u borbi protiv korupcije i kriminala.

Ne samo da će Zeleno-levi front i dalje pomno pratiti pripremu i realizaciju ovog i drugih projekata i aktivnosti koji se tiču delovanja javnih funkcionera, već ćemo nastaviti da raskrinkavamo koruptivne šeme pripadnika autoritarno-mafijaškog režima“, – navedeno je u saopštenju Zeleno – levog fronta.

Za još interesantnih tekstova, pratite naš sajt!

- Advertisement -