Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled, a ta usluga mogla bi papreno da se naplaćuje.

Ovo je novina u pravilniku o tehničkom pregledu vozila, koji će početi da se primenjuje od 5. jula ove godine.

Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon ovog datuma bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda, jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa, ali bi ta praksa uskoro mogla da se promeni. Naime, kako se najavljuje sada bi tehnički pregled mogao da košta oko 30 evra plus troškovi.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

Zakonodavac tvdi da „popusta“ više nema, pa tako vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, ili koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled.

Bitna stavka biće i merenje izduvnih gasova, a svako vozilo moraće da zadovolji emisiju gasa koju to vozilo ima fabrički.

Prema ovim novim pravilima sve ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

- Advertisement -