Članovi đačkog parlamenta Osnovne škole „Dimitrije Tucović“, posetili su Skupštinu opštine Čajetina gde ih je predsednik skupštine Miloje Rajović upoznao sa radom ovog tela, dok su učenici sedmog i osmog razreda predstavili svoje ideje i probleme. Ovi skupovi su postali tradicionalni, pa se predstavnici đačkog parlamenta i Skupštine opštine Čajetina sastaju svake godine.

Ovim sastankom predsedavali su predsednici dva parlamenta, a obeležila ga je konstruktivnija rasprava u odnosu na prethodne godine. Predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović predstavio je đacima način funkcionisanja Skupštine i saradnjom sa ostalim ustanovama. Članove đačkog parlamenta zanimalo je koje su mere populacione politike u Čajetini i šta se radi na zadržavanju i vraćanju mladih u ovo mesto.

Objasnili smo deci da opština pomaže ako žele da ih stipendira i tu izlazimo u susret velikom broju dece. Rekli smo da posle svih studija, ili boravka u nekom drugom gradu ili inostranstvu, lepo bi bilo kad bi se vratili u svoju opštinu i nešto radili i na neki način se odužili i dali doprinos svojoj zajednici. To bi bilo nešto najlepše što bi voleli da vidimo od ove dece koju smo danas upoznali,- kaže Rajović.

Postignut je dogovor da se đački parlament ubuduće zvanično obraća opštinskoj vlasti sa svojim predlozima i idejama. Pored investicija opštine sa kojima su upoznati, učenici su predložili omogućavanje popusta za sadržaje na Zlatiboru, izgradnju staze za ski treninge i sličnih objekata.

– Bilo je više razmišljanja o nama deci, o našim pravima i potrebama. Videli smo šta koga zanima i kako njemu možemo da pomognemo. Nekako smo se svi tu zajedno udružili i doneli ta neka pitanja za koja smo dobili lepa rešenja i odgovore.

Glavni utisak je da je ovo bilo veoma korisno, kako za nas mlade tako i za sve ostale. Mislim da smo govorili o veoma važnim temama, postavljali smo pitanja koja nas zanimaju, i bilo je veoma zanimljivo iskustvo,- kaže predsednik đačkog parlamenta Ognjen Popović.

Zajedno sa učenicima, teme koje bi popravile stanje u školi predstavile su direktoka škole u Čajetini Milka Vasiljević i koordinatorka đačkog parlamenta Ivana Milojević.

Školski parlament okuplja po jednog dečaka i devojčicu iz svakog odeljenja sedmog i osmog razreda nastaviće svoje aktivnosti u koje spada i društveno odgovoran rad, a u planu je i održavanje jedne od sednica upravo u Velikoj sali Skupštine opštine Čajetina.

- Advertisement -