Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Praznik se obeležava na vidljiv i upečatljiv način nošenjem amblema Albanske spomenice na kome je cvet Natalijina ramonda s pozadinom u bojama.

Dokument koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš u osnovi je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma, a u srpskoj javnosti vlada mišljenje da je dobro i važno da slavimo 11. novembar, kao i ostale zemlje, a ne 13. kad je potpisano beogradsko primirje jer time Srbija staje u red zemalja koje su se pre 100 godina borile za slobodu i bolju budućnost.

Praznik Dan primirja je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011.

Na „UžiceMedia“ iz serijala „Heroji velikog rata“ možete pogledati i sledeće tekstove: Dnevnik učitelja Jevrema Čakarevića,kao i priču o hrabrom srpskom generalu Ivanu Pavloviću.

Servisne informacije

U ponedeljak 11. novembra primenjivaé se nedeljni red vožnje na svim linijama u sistemu javnog gradskog i prigradskog prevoza zbog obeležavanja Dana primirja.

Na parkiralištima sa SMS sistemom naplate kao i na parkingu stare pošte neće se vršiti naplata 11. novembra. Naplata parkinga vršiće se u Javnoj garaži.

Zelena pijaca “Lipa” i Robna pijaca “Međaj” radiće 11. novembra.

Za dan državnog praznika biće otvoreni dežurni telefoni RJ “Gradska groblja” 064/ 820 32 07 i 064/ 820 32 86.

- Advertisement -