Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu proslavlja Pećka Patrijaršija, manastir Đunis kod Kruševca. Svake godine, za manastirsku slavu 14. oktobra, u manastri Đunis sliju se vernici, ne samo iz Srbije, nego i iz regiona i rasejanja.

Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog sveta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obeležava se sećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Na današnji dan 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.

Praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavlja Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Ona se na pravoslavnim ikonama pojavljuje sa pokrovom u rukama okružena svetiteljima u belim haljinama. Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Praznik se u narodu naziva Bogorodičin pokrov, Ženski prazniki Pokrovice, smatra se jednim od najvećih ženskih praznika. Mlade žene se mole Bogorodici, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu.

Vašari se održavaju u Arilju, Sokobanji, Jagodini, Leskovcu, Krupnju i Raškoj.

Manastir Dobrun (Foto: N.T./Arhiva UžiceMedia)

Pokrov Presvete Bogorodice slava Pećke Patrijaršija i Manastira Đunis

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu, kao i manastir Đunis kod Kurševca.

Manastir Đunis, koji se nalazi u blizini Kruševca, spada u najmlađe, ali najposećenije manastrie u Srbiji. Svake godine, za manastirsku slavu 14. oktobra za Pokrov Presvete Bogorodice, u ovu svetinju sliju se vernici, ne samo iz Srbije, nego i iz regiona i rasejanja. Celu noć, uoči praznika, pored izvora, u Đunisu traje bdenje i čita se akatist Majci Božijoj kome prisustvuje nekoliko hiljada vernika, piše na FB stranici  – Manastir Presvete Bogorodice – Đunis..

„Manastir je podignut na mestu gde se Bogorodica javila 13-godišnjoj devojčici Milojki iz sela Đunis, koja je tog dana 24. jula 1898. godine radila u polju sa svojim sestrama i sa krčagom pošla na izvor po vodu. Kada je stigla do izvora zatekla je Presvetu Bogorodicu koja joj je rekla da na tom mestu seljani podignu crkvu i da će se tu iscelivati bolesni.

Narod se uskoro počeo okupljati i čudesnim moćima svetog mesta lečiti, pa je 1934. godine po blagoslovu svetog vladike Nikolaja Velimirovića, tada episkopa žičkog, na mestu gde se Bogorodica pojavila, podignut drveni hram posvećen njenom Pokrovu.

U komunističkom periodu 1977. godine započeta je, a već 1985-te zabranjena je gradnja velikog hrama. Nova crkva od čvrstog materijala, na mestu stare brvnare, završena je i osvećena tek 1998, na stogodišnjicu javljanja Presvete Bogorodice.

Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice i manastir Đunis osvetio je srpski Patrijarh Pavle.

Ikonostas u velikoj crkvi rad je ikonopisačke škole manastira Žiča. Ova svetinja dobila je status manastira 1964. godine kao metoh manastira Svetog Romana u Đunisu.

Po legendi, Majka Božija je bacila krčag vode na kamen da bi označila mesto gde će se sagraditi crkva. I danas se on po predanju nalazi u maloj crkvi i po svedočenju starijih monahinja iz manastira krčag se tokom vremena uvećava.“

Manastir Ra;a kod Bajine Bašte (Foto: N.Tošić/Arhiva UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -