Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog sveta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obeležava se sećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Ona se na pravoslavnim ikonama pojavljuje sa pokrovom u rukama okružena svetiteljima u belim haljinama. Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Bezbroj puta je pomagala pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Praznik se u narodu naziva Bogorodičin pokrov, Ženski prazniki Pokrovice, smatra se jednim od najvećih ženskih praznika. Mlade žene se mole Bogorodici, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu.

Manastir Raca kod Bajine Baste (Foto: UM)

Prema predanju, ona se pojavila za vreme molitve u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi 911. godine. Jevanđelsko predanje kaže da je bila obučena „u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama“, a u rukama je imala veliki šal kojim kao da je pokrivala narod.

Praznik zastupnice ljudi pred Tvorcem poštuju svi, a žene, po običajnom kalendaru, danas ne bi trebalo da rade nikakve teške fizičke poslove.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

Poznati su vašari koji se održavaju na današnji dan u Arilju, Sokobanji, Jagodini, Leskovcu, Krupnju i Raškoj, ali se većina zbog koronavirusa neće održati ove godine.

Više o Pokrovu Presvete Bogorodice možete videti na sajtu SPC.

- Advertisement -