Situacija se menja na dnevnom nivou kod  pacijenata sa sumnjom ili pozitivnih na kovid-19 tako da je u novoj kovid bolnici ukupno obezbeđeno 151 mesto. Za smeštaj prvih pacijenata u funkciji su 84 mesta a u slučaju potrebe biće opremljeno još 67 mesta.

 – U užičkoj bolnici smešteno je 270 pacijenata od kojih je 18 na respiratoru, a na Dečjem odeljenju je sedmoro dece pozitivnih ili sa sumnjom na kovid-19. U drugim bolnicama i stacionarnim odeljenjima u Okrugu trenutno je smešteno još oko 180 pacijenata, – rekao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Petković, Baralić i Božović isperd nove kovid bolnice u Krčagovu (Foto: UM)

On je dodao da oko 80 osto pacijenata ima težu klinički sliku. Posebno je istakao maksimalne napore koje ulažu lekari i medicinsko osoblje da zbrinu veliki broj pacijenata. Među zdravstvenim radnicima na okrugu je oko 100 obolelih od kojih je 16 hosptalizovano.

 Dr Marija Baralić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice objasnila je da se dnevno šalje oko 200- 250 uzoraka u laboratoriju „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije.

– Rezultati poslednjih dana koji su od 21-26. jula  a narednih dana očekujemo da budu za 24- 48 sati. Testova ima dovoljno i po danima se razlikuje povećan broj obolelih po opštinama Zlatiborskog okruga, – navela je dr Baralić.

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da objekat za privremenu kovid bolnicu Grad je ustupio u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim kriznim štabom i Vladom Srbije.

– Proteklih dana urađeni su neophodni radovi za koje je Grad obezbedio oko 10 miliona dinara za elekro mrežu, opremanje kiseonikom i drugom neophodnom opremom.

Petković je dodao da većina Užičana poštuje preventivne mere, ali je prisutan veliki broj sa sumnjom ili pozitivnih na kovid-19.

U užičkoj bolnici i dalje se veći broj pacijenata prima nego što se otpuša na kućno lečenje.

Inače, da podsetimo danas 12 pacijenata više u užičkoj bolnici nego juče, saopšteno iz Zdravstvenog centra.

- Advertisement -