Opasna deonica na magaistrali od Užica prema Zlatiboru, jer je u poslednjih pet godina 10 osoba izgubilo život, a najčešći uzroci svakako jesu neprilagođena brzina i nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Od početka ove godine na deonici puta Užice-Zlatibor evidentirano je 48 saobraćajnih nezgoda, a jedna osoba je poginula.

U redovnim i pojačanim kontrolama, na deonici državnog puta Užice-Zlatibor, od početka godine saobraćajna policija otkrila je 6.456 vozača koji su počinili prekršaje.

Najviše je sankcionisano prekršaja prekoračenja brzine – 4.099, a potom i nepropisnog preticanja – 948 i nekorišćenja sigurnosnog pojasa – 275. Policija je za volanom zatekla 177 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola, podaci su užičkog MUP-a.

Opasna deonica puta Užice-Zlatibor izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog učestalih saobraćajnih nesreća i prekršaja, čime se stvara reputacija najopasnije saobraćajne rute u tom regionu, pa je građani s pravom nazivaju „magistrala smrti“.

Razlozi za ovu negativnu ocenu obuhvataju niz faktora, uključujući izazovne topografske uslove, oštre krivine i promenljive vremenske uslove koji dodatno komplikuju vožnju.

Nedostatak adekvatne infrastrukture, poput osvetljenja i sigurnosnih oznaka, dodatno doprinosi povećanju rizika na ovoj deonici.

Pored toga, vozači često ne poštuju ograničenja brzine i pravila puta, što dodatno povećava šanse za neželjene incidente.

Hitna potreba za poboljšanjem bezbednosti na ovoj deonici postaje imperativ kako bi se smanjila stopa nesreća i unapredila celokupna sigurnost putnika i učesnika u saobraćaju.

Dodajmo, navedenim podacima i sledeću poražavajuću statistiku: od početka godine na putevima u Srbiji život je izgubila 481 osoba. Povećan je broj onih koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, ali i pod dejstvom droge. Sve češće se beleži vožnja autoputem u kontra smeru.

Tokom sprovedenih kontrola MUP Srbije čak 15 odsto vozača autobusa vozilo je pod dejstvom alkohola.

Postavljene kamere i radari na putu ka Zlatiboru!

Kako bi se te crne brojke bar malo smanjile duž Zlatiborskog puta postavljene su kamere i radari, potvrđeno u užičkoj policiji.

Nadležni još jednom apaluju na sve vozače da se pridržavaju predviđenih saobraćajnih propisa i nadaju se da će postavljene kamere i radari bar malo uticati na njih da smanje brzinu.

Mural nastradalim momcima je sećanje na njih ali i upozorenje za ostale vozače

U septembru 2022. godine, stradala su četiri mladića na putu ka Zlatiboru. Usled neprilagođenje brzine, auto je udario u bankinu, gde su na licu mesta stradala tri mladića a četvrti je podlegao povredama u bolnici.

Mural stradalim mladićima iz Užica

Nekoliko dana posle tragedije kod kamenoloma Surduk, na mestu gde su stradali mladići, osvanuo je mural sa njihovim portretima koji čuva sećanje na njih nadomak rodnog grada.

Brza vožnja i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola najčešći su uzroci saobraćjnih nezgoda. Ostaje nada da će svi oni koji prođu ovim prometnim putem koji vodi ka Zlatiboru, kad vide likove četvorice nastradalih mladića smanjiti gas i tako možda spasiti svoj, a možda i neke tuđe živote.

Veća opreznost zbog radova na putu

Tokom jeseni, posebno vikendom, veliki su bili zastoji i pravile su se nepregledne kolone preko Zlatibora, na deonici do Borove Glave, gde se izvode radovi na rekonstrukciji ovog putnog pravca.

Rekonstrukcija na deonici državnog puta Zlatibor –Borova Glava u sklopu je rehabilitacije magistralnog puta. Iz JP ”Putevi Srbije” su najavili da će radovi trajati do kraja godine i prema planu trebalo bi da budu završeni 29. decembra.

Dakle, u januaru naredne godine, ova deonica bi trebala biti spremna za saobraćaj. Do tada na ovom delu puta saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila i regulisan je semaforima. Tokom decembra samo je na jednom mestu ostao semafor. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Idu praznici, pa će kontrole policije biti pojačane, i još jednom ponavljamo apel da se vozi opreznije, sporije, jer se tako čuva bezbednost i vozača i ostalih učesnika u saobraćaju, da ovo više ne bude opasna deonica od Užica prema Zlatiboru.

Autorka teksta: Julija Janković
Foto: Nada Tošić UžiceMedia

- Advertisement -