Praznik Mladenci posvećen je uspomeni na stradanje mladih vojnika koji su položili život za veru Isusa Hrista 320 godine.

Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Ovakav način praznovanja Mladenaca je najpre održavan u gradu, a kasnije ga je prihvatilo i selo.

Svetih Četrdeset Mučenika Sevastijskih, kako objašnjava SPC, bili su vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista. Bilo im je zaprećeno da će biti lišeni vojničke časti, na šta je jedan od njih, po predanju – Kandid, rekao: „Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega.“ Tada je vojvoda Agrikola naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Jedan kamen je pogodio Agrikola i razbio mu zube.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome, kao što su mučenici bili verni Hristu.

Za ovaj praznik se vezuju različiti običaji. Evo nekih.

Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost.

Običaj nalaže da žene ustaju rano ujutru i mese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i koji se premazuju medom. Mladenčići simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se deci i gostima koji dođu u kuću pre podne.

Prema novijim, modernijim običajima, na Mladence se nose pokloni, a uglavnom u goste ide najuža porodica i prijatelji.

U današnje vreme Mladencima se uglavnom na poklon nose mali kućni aparati kako bi novi supružnici upotpunili dom, flaša vina, slatkiši ili neki ukrasni poklon. Međutim, danas je sve više parova koji za Mladence zakupe salu u restoranu, pa se slava pretvori u pravu feštu.

Bilo da idete kod Mladenaca kući ili u neki restoran, ne idite praznih ruku.

- Advertisement -