Neosnovane optužbe na račun Saveta za štampu, smatraju iz Poslovnog udruženja Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“, jednog od osnivača Saveta za štampu i najoštrije osuđuju napade koji su izrečeni poslednjih dana u javnosti na račun članova Komisije za žalbe Saveta za štampu, Upravnog odbora, i samog rada ovog samoregulatornog tela.

U saopštenju za javnost se navodi da je Savet za štampu zbog svojih odluka izložen godinama pritiscima i napadima koje se ne dopadaju pojedincima i dodaje:

„Ovoga puta se događa da Savet bude unapred izložen pritisku, pre nego što je Komisija za žalbe zasedala, razmatrala, a kamoli donela bilo kakvu odluku o zahtevu urednika lista „Danas’’.

Urednik “Danasa“ se obratio ovom telu kako bi ono iznelo mišljenje da li je taj dnevni list prekršio Kodeks novinara Srbije objavljujući intervju sa glumcem Goran Jevtićem.

Konačnu odluku da li će se povodom ovog zahteva izjašnjavati Komisija za žalbe će tek doneti, pa se najnovije optužbe i namera da se Savet za štampu diskredituje može shvatiti kao pritisak na ovo nezavisno telo.

PU „Lokal pres“ kao jedan od osnivača Saveta za štampu, čiji predstavnik je i član Komisije za žalbe, podseća javnost da članovi ove komisije odluke donose rukovodeći se isključivo etičkim standardima profesije, odnosno Kodeksom novinara Srbije, kao ličnim i profesionalnim integritetom, nezavisno i od interesa udružnja koje predstavljaju ili njegovih članova.

Rad Savetaza štampu  i rad Komisije za žalbe su javni i kao takvi podložni su i kritikama i sugestijama. Neosnovane optužbe, uvrede na račun predstavnika tog tela, prisci i diskvalifikacije su ono što PU „Lokal pres“ smatra nedopustivim i to ne samo kada je njima izložen Savet za štampu, već i bilo koji predstavnik medijske zajednice“, navedeno je u saopštenju  Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Lokal pres’“.

Podsećamo Skupština PU „Lokal pres“ održana je nedavno u Vrnjačkoj Banji, bila je izborna i izabran je novi Upravni odbor na mandat od četiri godine.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -