Prvi partizan – Svečanost priređena u prisustvu zaposlenih, brojnih gostiju, poslovnih partnera, prijatelja, predstavnika lokalne samouprave, Zlatiborskog okruga u hali novog kompleksa za kompletiranje i pakovanje sportske i lovačke municije na Beloj Zemlji, koji treba uskoro da počne sa radom.

Povodom jubileja generalni direktor Dobrosav Andrić je rekao novinarima da se kompanije svrstava u sam vrh kolektiva koji su ovoliko godina prisutni na tržištu.

– „Prvi partizan“ je kompanija koja se nalazi u većinskom vlasništvu države, koja je prisutna na širokom svetskom tržištu, radi, proizvodi, otprema robu i naplaćuje, od toga živi i plaća sve svoje obaveze koje ima.

Stalnim razvojem „Prvi partizan“ je došao je u fazu da je najveće zemlje sveta, Ameriku, Evropsku uniju, bivše jugoslovenske republike, pokrio svojim proizvodima, – rekao je Andrić i dodao da je kompanija godinama gradila ime, da se njihov brend itekako poštuje u svetu.

Dobrosav Andrić, generalni direktor (Foto: UžiceMedia)

– Naš izvoz je u proseku 95 odsto od ukupno proizvedenih jedinica. Ovde u novom pogonu biće smešteno komletiranje i pakovanje sportske i lovačke municije koju šaljemo celom svetu sto posto.

Izgradnja je započela je pre pet godina i završena je prema planiranoj dinamici. On će imati veliki značaj kako za zaposlene, tako i za kompaniju.

U ovim prostorima koji su urađeni u skladu sa najvišim standardima sa aspekta bezbednosti, zaštite životne sredine i zaštite na radu, obezbedićemo mnogo novih pozicija za opremu, a to znači da ćemo moći tržištu da ponudimo više robe.

U početku će ovde biti preseljena sadašnja podzemna hala, a u kasnijem periodu spremili smo projekat za implementaciju nove opreme i takao ćemo proširiti svoje proizvodne kapacitete, – rekao je generalni direktor „Prvog partizana“.

Na proslavi je govorio izvršni direktor za tehničko tehnološke poslove i proizvodnju „Prvog partizana“ Mihailo Topalović, ističući da je novi proizvodni pogon namenjen za kompletiranje i pakovanje sportske i lovačke municije i omogućiće prozvodnju dodatnih 100 miliona metaka godišnje.

Mihailo Topalović, izvršni direktor (Foto: UžiceMedia)

– Na korak smo da potpuno realizujemo ovaj projekat, jer smo 99 posto tehničkog dela projekta zaokružili. Preostalo je da se završi papirologija, opremi pogon i tada ćemo biti spremni da kažemo da pogon u Dutovcu počinje da radi, a to će nadamo se biti uskoro, – rekao je Topalović, podsećajući da su svojevremeno imali široku lepezu proizvoda, da je potom usledio period sankcija, te da je presudna bila 1998. godina kada je oformljen tim koji već 25 godina uspešno upravlja preduzećem.

– Visok nivo poslovnosti omogućio je kompaniji strateška partnerstva sa kompanijama Severne, Srednje i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i gotovo svih zemalja EU i nekadašnje Jugoslavije.

Najteži trenutak u tom periodu bio je 3. septembra 2009. godine kada je u podzemnom pogonu izbio požar u kojem je poginulo sedam radnika i oko 15 povređeno.

Generalni direktor „Prvog partizana“ Dobrosav Andrić uručio je priznanja zaposlenima, a u prostoru novog pogona priređena je izložba posvećena istorijskom razvoju kompanije.

Dan preduzeća, 22. novembar, posvećen je sećanju na više od 120 radnika Partizanske fabrike oružja koji su na taj dan 1941. godine poginuli u eksploziji u trezorima Narodne banke u Užicu, današnjem Narodnom muzeju.

Novi pogon na Beloj Zemlji (Foto: UžiceMedia)
  • Priča o preduzeću „Prvi partizan“ je počela dvadesetih godina prošlog veka. Osnivač fabrike, Jakob Pošinger, je 1927. godine u saradnji sa vojskom i vladom Kraljevine Jugoslavije preselio svoju proizvodnju iz Kranja (Slovenija) u Užice.
  • Nakon nabavke mašina pogoni su bili opremljeni za proizvodnju lovačkih pušaka i pištoljske municije.
  • Fabrika je počela sa radom 1. maja 1928. godine u kasarni „Stevan Nemanja“ u Krčagovu. Tokom prve dve godine u fabrici je radilo 150 radnika.

Pogledajte i druge tekstove iz privredeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -