Organizatori svečanosti bili su Udruženje građana Župa Lužnica i Crkvena opština Karan.

Umetnički program je osmislila profesorka književnosti iz Užica Valentina Zlatanović Marković. U parohijskom domu otvorena je izložba crteža i minijatura Dragana Slovića, crtača Narodnog muzeja u penziji. 

Reči doborodošlice prisutnima su uputili sveštenik Milovan Vasiljević i novi sveštenik Bele crkve karanske Marko Erić koji je besedio o 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Prigodan poklon na kraju akademije uručen je i dosadašnjem parohu Veljku koji je u penziji i koji je na svečanosti nagrađen velikim aplauzom svojih parohijana.

O životu i stvaralaštvu slikara Mihaila Milovanovića rođenog u Ribaševini na duhovnoj svečanosti u porti Bele crkve karanske govorili su će istoričari umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović i Gordana Lazić.

Iz Atine stigao je i video-zapis sa porukom slikarevog unuka Mihaila Milovanovića, jednog od troje unuka od slikareve ćerke Mare i sina Momčila

Nažalost niko od nas nije mogao da dođe na Veliku Gospojinu u Karan. Ovom prilikom želim da pozdravim svoje dalje rođake i prijatelje mojih roditelja i da se zahvalim svim Užičanima koji su radili na umetničkoj i političkoj rehabilitaciji moga dede, – reči su  unuka Mihaila Milovanovića koji više od tri decenije živi u Atini. 

Ispred Bele crkve karanske nastupili su Crkveno-gradski hor “Sveti knez Lazar” iz Priboja, guslar iz Kraljeva Radovan Peković, dok su scenski nastup sa ulogama slikara i njegove supruge Vale koju je upoznao u Pragu imali studenti glume Angelina Dragović i Luka Potparić, uz pratnju  pijaniste Žarka Golubovića i umetnice Sare Knežević iz Priboja.

O Velikoj Gospojini i progrmu koji svake godine u Beloj crkvi karanskoj upriliči Udruženje Župa Lužnica, na našem linku i tekstu „Užicemedia“.

- Advertisement -