Mokra Gora i Solčava, na izboru za najbolje turističko selo sveta prošle godine bila su među najboljima, sarađivaće, Protokol o saradnji potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Ðorđević Arsić i Darija Knez iz Centra Rinka, Javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve.

Danijela Ðorđević Arsić i Darija Knez (Foto: Užicemedia)

Pozdravljajući goste gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je istakla, da veruje da će Protokol biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede.

Dr Jelena Raković Radivojević, Užice

– Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku  EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi. Svaka saradnja je i put za upoznavanje i zbližavanje naših naroda, izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja. U ovom konkretnom slučaju obogaćena i zajedničkim ciljem da se opravda naziv najlepšeg sela na svetu i obezbedi još bolja promocija naših turističkih destinacija, – rekla je Raković Radivojević na potpisvanju prottokola o saradnji Mokra Gora i Solčava.

U ime opštine Solčava, govorila je županja Katarina Prelesnik ističući da se raduje pokretanju ove saradnje, uz nadu da će pored turizma biti proširena i na druge oblasti.

– Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati, – kazala je Plesnik u mokrogorskom Drvengradu.

Katarina Prelesnik, Solčava

Solčava se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta

Pozdravne reči na skupu u Mokroj Gori i nadu da će saradnja trajati i da će se produbljivati uputili su Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, Vladimir Kokanovićpredsednik Saveza Srba Slovenije.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije je kazala da je saradnja dva sela koja se prepoznaju po osobenoj ponudi na svetskoj mapi od ključnog značaja za dalji razvoj ovih krajeva.

Krajem prošle godine, Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja, dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije.

Mokra Gora je zanimljivo planinsko selo po položaju, Šarganskopj osmici i “ćiri”, Drvengradu, drvenim kućicama kao u stara vremena, crkvi Svetog Jovana, Beloj vodi, Iveru, po druželjubivosti meštana.

Pruga je zatvorena sedamdesetih godina, a 2003. aktivirana u turističke svrhe.

Pruga uskog koloseka prolazi kroz 22 tunela, 10 mostova, preko brda Šargan, obrazujući osmicu zbog uspona. Po broju mostova i tunela jedinstvena je u Evropi. Prorok Mitar Tarabić je predvideo da ovim vozom neće putovati ljudi „radi posla i potrebe, nego oni od zabave“.

Pored izvora Bele vode, kažu voda lekovita za kožna oboljenja, vid, izvora ima više, devet, ali nisu svi otkriveni. Tarabića proroci „ostavili su poruku“ – kada bude otkriven deveti, nailaze, teška vremena!

Priroda je ovde bila izdašna, pa preostaje da se poseti i istraži.

Mokra Gora, Drvengrad (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -