Mobilni mamograf počinje sa radom od srede, na Trgu partizana u Užicu. Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Pregled je besplatan i traje nekoliko minuta, a zakazivanje je preko telefona užičkog Doma zdravlja.

Skrining mamografija je namenjena ženama od 45-69 godina koje nisu uradile u protekle dve godine, kao i sve preko 40 godina koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Preporučuje se da se prvi pregled obavi nakon 40 godine života, a redovni pregledi od 50-te do 69-te, na svake dve godine. Pogodna je za pacijentkinje koje nemaju nikakve simptome kao preventivni pregled radi otkrivanja karcinoma u najranijoj fazi kada ga je lakše lečiti.

Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Ova dijagnostička procedura je neinvanzivna i prilično je komforna za pacijentkinje.

U Užicu počinje u sredu, 24. januara od 10-19:00 časova, a zatim svakog radnog dana i vikendom od 9-19:00 časova na Trgu partizana.

Planirano je da mobilni mamograf bude tri nedelje u Užicu, a u zavisnosti od interesovanja postoji mogućnost da se produži za nedelju ili dve.

Zakazivanje se vrši preko Službe ginekologije Doma zdravlja Užice svakim radnim danom od 7-9 časova na telefon 031/525 195, a posle toga moguće je zakazati i lično na ginekologiji. Najvažnije je da na vreme bude postavljena dijagnoza, da lečenje počne na vreme.

Rezultat mamografije obično bude gotov za dve do tri nedelje, a svaki snimak očitavaju dva radiologa i to prvo čitanje, zatim kontrolno, a u slučaju nepravilnosti čitanje će obaviti i treći radiolog sa izabranim lekarom radi tumačenja nalaza. U tom slučaju pacijentkinja bi bila upućena kod hirurga ili na dalju dijagnostiku.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu, pa i kod nas, a visoka je stopa javljanja bolesti poslednjih godina.

Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti. Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu.

Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem pojavom izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti promenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice.

Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).

Na osnovu pregleda lekar odlučuje koji je najbolji način za lečenje raka dojke. Najčešće, lečenje karcinoma dojke podrazumeva operaciju, zračnu terapiju, i hemioterapiju.

Zahvaljujući saradnji Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zdravstvenog centra Užice pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje mobilni mamograf će biti narednih dana u Užicu.

Skrining mamografija u mobilnom mamografu poslednji put je rađena u Užicu, u avgustu 2021. godine.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti zdravstvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -