Eksperimentisanje sa frizurama: Nakon nekog vremena, dođe trenutak za promenu. Najčešće se u eksperimentisanje sa kosom kreće nakon važnih životnih događaja poput izlaska iz veze, velikih razočarenja, promene posla. Sve što uzdrma emocionalno i psihičko stanje osobe, može dovesti do želje za promenom.

A od čega se najlakše kreće? Pa od promene frizure i načina tretiranja kose. Ovaj deo sebe vrlo često je najlakše promeniti jer zahteva samo odlazak kod frizera i malo finansijskog izdatka.

Za sve one koji žele promenu, u nastavku slede ideje u kom pravcu se može ići kada je frizura u pitanju.

Eksperimentisanje sa frizurama

Prelazak na zdraviju negu kose

Šta od preparata najčešće koristite za negu kose? Kupujete li promišljeno ili vođeno akcijskim cenama i pompeznim reklamama? Ima od svega po malo, da se ne lažemo. Koliko god se trudili da praktikujemo zdravu negu i da kupujemo prirodne preparate često nedostatak novca i neinformisanost dovedu do grešaka prilikom izbora proizvoda za kosu.

S obzirom da je imati zdravu, lepu i negovanu kosu odličan način da se promeni stil ukoliko je kosa oštećena, pravi izbor preparata je od suštinske važnosti. Dobra vest je da sada više ne treba izdvajati ogromne sume novca da bi se priuštila prirodna kozmetika. Na tržištu su ovakve vrste proizvoda sve popularnije, široko dostupne i prilagođene svačijoj platežnoj moći.

Da bi izbor bio pravi, potrebno je poznavati sopstvenu kosu, njene potrebe i baš takve preparate kupiti. Možda je mnogo teže i komplikovanije znati šta kosi treba, ali tada na scenu stupa logika. Kosi treba priroda i sve što ona pruža, a ne treba joj štetna hemija.

Krenimo od osnove. Za početak se u kupatilu trebaju naći preparati za pranje kose koji nemaju sulfate. Osim sulfata tu su i ostali štetni sastojci poput parabena i silikona koji ne čine ništa dobro.

Dakle, ako se u sastavu jednog šampona ne nalazi ništa od spomenutog, dobre su šanse da kosa postane zdravija i da sija punim sjajem. Ako do sada nije bilo tako, ovakav način promene je prava stvar koja će doprineti ne samo zdravijoj kosi već i ličnom zadovoljstvu.

Eksperimentisanje sa frizurama

Promena dužine kose

Žene koje godinama nose dugu kosu jako se teško odlučuju na promenu u vidu skraćivanja dužine. Duga kosa doprinosi samopouzdanju, ženstvenosti, ponekad sakriva i neke nedostatke. Dok je duga, žene se osećaju sigurnije i potpunije. Nakon šišanja duge kose, dame često izjavljuju da se osećaju ogoljeno, nesigurno, kao da im nešto fali, a zapravo često nisu svesne koliko takva promena može biti pozitivna i dobra.

Duga kosa u velikom broju slučajeva nije sasvim zdrava i negovana. Vrlo često deluje poput slame koju je teško savladati. Kada se skrati dužina i dođe do zdravijeg dela dlake, čitava fizionomija lica se može izmeniti, a celokupan izgled osvežiti.

Svežiji i pre svega zdraviji izgled kose treba da bude primaran bez obzira na njenu dužinu. Da bi svi kriterijumi bili zadovoljeni, važan uslov je pronaći dobrog frizera koji če dobro proceniti koja frizura odgovara kojem obliku lica.

Uostalom imati dugu kosu nije jedini trend. I te kako ima odličnih i vrlo modernih frizura koje podrazumevaju kraću kosu. U te svrhe često se spominju razne varijante bob frizura koje itekako obaraju s nogu pa što ne načiniti i takvu vrstu promene.

Promena boje kose

O boji kose mnogo se polemiše. To više nije stvar samo fizičkog izgleda već i psihičkog stanja jedne osobe. Plava boja kose odraz je topline, opuštenosti, otvorenosti. Crvenokose plene žarom. Crnke su tajanstvene, ozbiljne, možda čak i opasne dok se za smeđokose često vezuju epiteti poput smirenosti i stabilnosti.

Može sa naići i na drugačije stavove, ali ovo su generalno najčešći pravci etiketiranja dama u odnosu na boju kose. Kada između spoljašnjeg izgleda i unutrašnjeg stanja nema poklapanja, tada se pribagava farbanju kose i menjanju boje. Nekoga na taj korak inspirišu životne okolnosti i važni događaji, nekoga unutrašnje emocionalno stanje ili jednostavno želja za promenom.

Bez obzira šta je uzrok promene, frizeri savetuju da se ona učini na što bezbedniji način sa što manje oštećivanja kose. U tome svakako mogu pomoći prirodne farbe za kosu ili nijanse koje su približne prirodnoj boji kose pa nema potrebe za čestim farbanjem.

Šiške, da ili ne?

Kada se javi želja za promenom fizičkog izgleda i frizure, vrlo često kao opcija za promenu budu upravo šiške. Problem je u tome što se šiške za tren oka mogu skratiti. Za to je potrebno ogledalo, oštre makaze i samo malo spretnosti.

Vrlo brzo i veoma lako se dolazi do nepovratne promene. Naravno, nije baš nepovratna, ali ukoliko neko sa promenom nije zadovoljan, da bi šiške ponovo narasle potrebno je neko vreme i puno strpljenja.

Proces puštanja šiški ume biti zamarajuć i zahtevati svakodnevno frizersko umeće da bi šiške bile stilizovane. No, treba biti hrabar i probati i ovakav vid promene. Ko zna, možda bude pravi pogodak i ne treba ga propuštati.

Prirodna boja

Kovrdže

Ko ima kovrdže žudi za ravnom kosom i zloupotrebljava peglu za kosu. Dame koje imaju ravnu kosu žude za kovrdžama. Kažu da je ženama teško ugoditi, a vrlo često to i jeste istina.

Međutim, frizeri imaju rešenja za ženske želje i sve ih mogu ispuniti. Ukoliko neko žudi za kovrdžama tu su privremene metode kovrdžanja kose, ali i one trajnije poput minivala.

Za ovakvu promenu zaista treba imati hrabrosti, jer se nikad ne zna kako će kosa odreagovati na celokupan tretman. Zato u ovakvim situacijama kosu treba poveriti iskusnim frizerima kojima se veruje i čije sposobnosti se ne dovode u pitanje.

Kovrdžanje kose na ovaj način zaista je eksperimentisanje i to vrlo hrabro, ali često i vrlo isplativo. Minival pruža svakodnevnu frizuru koja uz minimalno truda uvek može izgledati vrhunski.

O oštećenjima kose tokom ovog tretmana sada nećemo pričati, jer su dostupni i manje štetni preparati na bazi prirodnih sastojaka koji daju podjednako dobre rezultate u vidu savršenih kovrdži.

U svakom slučaju eksperimentisanje sa frizurama može da bude baš lepa promena. A da li je hrabrost ili ludost? Često se ovo pitanje postavi damama koje prave drastične promene na svojoj kosi. Bez obzira šta je u osnovi, važno je da promena prija osobi koja je načinila i da doprinese celokupnom izgledu.

Autorka teksta: Srbijanka Stanković

Frizure u tekstu – Fizerski salon „Mimi“ iz Užica (Foto: Frizerski salon „Mimi“ i N.Tošić/UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -