Materice, najveći pravoslavni praznik majki i žena, slavi se drugu nedelju pred Božić. Po običaju deca rano vežu svoje majke, onako kako su ih one vezivale na Detinjce. Nakan čestki za praznik mame daruju decu “dreše” se poklonima, obično voćem, kolačima ili nekim drugim slatkišima.

Prazničnu atmosferu stvorili su istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta poklonivši Mu se u Vitlejemskoj pećini, uz darove: smirne, tamjana i zlata. Simbolika ovog uzajamnog „vezivanja“ i „drešenja“ dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

U želji, da Njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i On – Božić – Ljubav, koja je „sveza savršenstva“, i mi se za Materice, ali i o Detinjcima, kao i na praznik Oce međusobno „vezujemo“ i „drešimo“.

To vezivanje i drešenje prevazilazi naše porodične krugove i prostire se na rođake, prijatelje i sve naše poznanike, i tako nastaje spontano opšte srpsko, pravoslavno-hrišćansko proslavljanje vezivanja i drešenja pred nastupajući praznik Rođenja Spasiteljeva, koji je odrešio Adama i Evu od večne smrti i podario im život večni.

Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene. One im se „dreše“ poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima itd.

U nekim sredinama se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao. 

Nagrade Kola srpskih sestara iz Užica

Na tradicionalnom konkursu Kola srpskih sestara iz Užica, a povodom pravoslavnog praznika Materice uručene nagrade za najbolje literarne i likovne radove

Na konkurs je prispelo više desetina literarnih i likovnih radova učenika srednjih škola iz Užica. Najbolji radovi nagradjeni su novčano i knjigama.

Prvu nagradu za najbolji pisani rad dobila je Ana Opančina učenica četvrtog razreda  Tehničke škole, drugu nagradu  Marija Mitrić učenica drugog razreda Ekonomske škole, dok je treću nagradu dobila  Jovana Lojanica, učenica prvog razreda Gimnazije.

Pohvaljena su tri rada i to  Nevene Milutinović i Magdalene Mićić učenica Gimnazije i Anje Vergović, ućenice Tehničke škole.

Najbolji likovni rad ove godine je uradila Nikolina Prljević, učenica trećeg razreda Umetničke škole, drugu nagradu je osvojila Sandra Marković učenica prvog razreda Umetničke škole a treću Borko Tošić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole.

Pohvaljeni su radovi Anđele Korać, Nine CvijovićNevene Stefanović, učenica Umetničke škole iz Užica.

Više detalja i fotografija sa dodele nagrada Kola srpskih sestara možete pogledati na sajtu Radio Lune.

Nagrađeni radovi na konkursu Kola srpskih sestara (Foto: Radio Luna)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -