Ovogodišnja, 19. po redu smotra proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog kraja, popularna „Pršutijada “, svečano je otvorena danas, u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu. U prisustvu proizvođača i mnogih posetilaca manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a svečanost otvaranja upotpunio je bogat kulturno-umetnički program i nastup trubačkog orkestra Igora Mitrića.

Sa otvaranja „Pršutijade“ u Mačkatu

Već tradicionalno „Pršutijadu“ organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku „Zlatiborskog eko agrara“, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. U okviru sajamskog prostora posetiocima je izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja.

Najbolji proizvodi zlatiborskog kraja

Na otvaranju „Pršutijade“ proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije.

Najbolji po kategorijama su:

– goveđa pršuta – Dragan Stojanović

– svinjska pršuta – Mitar Marić

– ovčija stelja – Mitar Marić

– slanina – Radomir Šopalović

– domaća kobasica – Ilija Stojanović

– ovčija pršuta – Branko Šopalović

Ideja za pokretanje „Pršutijade“ proistekla je iz tradicije proizvodnje pršute kao specifičnog proizvoda zlatiborskog kraja, sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo, očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve je posećeniji poslednjih godina, tako da se slobodno može reći da je Mačkat u periodu „Pršutijade“ centar gastronomskog uživanja i doživljaja, Zapadne Srbije i šire.

Ove godine svoje domaće mesne proizvode izložilo je 18 proizvođača iz Mačkata i okolnih sela, ali i inostrani gosti manifestacije, proizvođači parmskog pršuta iz italijanskog grada Langirano.

Proizvođači parmskog prsuta iz italijanskog grada Langirano

Sajam suvomesnatih proizvoda biće otvoren do ponedeljka, 11. februara 2019, a sve posetioce, pored proverenog kvaliteta i velikog izbora mesnih delikatesa, očekuju i vredne nagrade: paket pršute, paket slanine i paket domaće kobasice, u okviru nagradne igre koja traje u toku manifestacije.

U periodu sretenjskih praznika, pored već pomenute „Pršutijade“ posetioci zlatne planine moći će da uživaju i u još par manifestacija i događaja. Tačnije,  Sretenjskom marketu koji će biti održan u „Koledo“ centru hotela „Mona“ u periodu  14.-16. februara  2019. godine sa tematikom  autentičnih proizvoda i ukusa Srbije, zatim koncertu „Zvezda Granda“ Jelene Gerbec i Nebojše Vojvodića koji će biti održan 16. februara na Kraljevom trgu i MMA turniru zakazanom za 15. i 16. februar u Sportsko turističkom centru „Zlatibor“, navedeno je u informaciji Turističke organizacije Zlatibor. www.zlatibor.org.rs

- Advertisement -