Leb i sol je legendarna makedonska etno džez-rok grupa, formirana početkom 1976. godine kada su i postali jedan od najpopularnijih sastava na prostoru bivše Jugoslavije. Sastav grupe se menjao tokom 45 godina postojanja ali uvek se radilo o vrhunskim muzičarima.

Njihovi živi nastupi su uvek sinonim za koncerte za koje se traži karta više. Od debi albuma pod nazivom ”Leb i sol” (1977.god.) do zadnjeg albuma iz 2008.godine ”I taka nataka” grupa je iznedrila mnoge antologijske pesme.

Poznati rock jazz sastav svoj prvi album objavio je 1977. godine, kada i počinju da nastupaju izvan Makedonije. Polako počinju da stiču popularnost i ubrzo su osvojili prostor bivše Jugoslavije, a potom dugo godina ostali jedan od najpopularnijih rock sastava.

Leb i sol postaju vrlo popularni sastav krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, a njihova prva dva albuma, na kojima se nalazi materijal dostupan za širu publiku, smatraju se najzaslužnijima za to. Iako su se svi članovi sastava pokazali kao izvrsni muzičari, a Vlatko Stefanovski pravi virtuoz na gitari.

Prvenstveno su bili koncertni sastav, kojima je nastup uživo služio za improvizacije i iskazivanje instrumentalne virtuoznosti, u kojima se nije prelazila granica dobrog ukusa, beleži Wikipedia.

Recimo da su tokom 1992. godine odsvirali četiri koncerta, među kojima je i “Sava cengtar” u Beograadu, gde se tražila karta više. Potom počinju nastupati u inostranstvu.

Nakon što je „Leb i sol“ prestao sa radom, poslednji koncert je održan 1995. Godine, članovi sastav se okreću solo karijeri.

Ponovo su se okupili 2006. godine kako bi obeležili 30 godina postojanja I tada krenuli na balkansku turneju po zemljama bivše Jugoslavije.

Današnji sastav Leb i sol sačinjavaju dvoje osnivača Bodan Arsovski (bas) i Kokan Dimuševski (klavijature), kao i Dimitar Božikov (gitara) i Mihail Parušev (bubnjevi).

Ulaznice ya koncert u pretprodaji mogle su se kupiti u klubu GKC-a po ceni od 500 dinara.

Za korisnike Užičke porodične 3 plus kartice kao i za korisnike Kartice pogodnosti ”Za naše heroje” ulaz na koncert je besplatan.

Leb i sol održaće koncert večeras, petak, 10. septembara, u Gradskom kulturnom centru sa početkom u 21 čas.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -