Kupovina seoskih kuća u 2022. godini – Ministarstvo za brigu o selu raspisalo Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom u Srbiji, za koji je ove godine izdvojeno 500 miliona dinara.

Podnosioci prijave mogu biti mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina života, sa teritorije grada Užica mogu. Oni se mogu obratiti na portirnicu Gradske kuće i preuzeti sve neophodne obrasce.

U Srbiji kupljena 651 seoska kuća sa okućnicom po ovom programu (Foto: N.T. UžiceMedia)

Kupovina seoskih kuća, maksimalan iznos 1,2 miliona dinara

Maksimalan iznos sredstava predviđen za kupovinu kuće sa okućnicom iznosiće 1,2 miliona dinara, a za razliku od prethodne godine zahtevi će se rešavati sukcesivno.

Novina je i to što će sredstva biti uplaćena lokalnoj samoupravi, koja će u prisustvu onoga kome su sredstva dodeljena, direktno vršiti transfer prodavcu kuće.

Prema pravilniku seoska kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u Srbiji, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Kupovina kuća sa okućnicom i mogućnost bavljena stočarstvom (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Kupovina seoskih kuća i ranije akcije

Prethodne godine je za ovaj program iz budžeta izdvojeno 686,5 miliona dinara i kupljena je 651 kuća sa okućnicom u 100 lokalnih samouprava, a prosek godina dobitnika kuća bio je 30 godina. Na teritoriji grada Užica kupnjene su dve seoske kuće, a ove godine sudeći po interesovanju biće ih znatno više.

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom raspisivan je i ranije. O realizaciji jedne od takavih akcija i značaju za ostanak mladih u selima užičkog kraja za UžiceMedia je govorila Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice za demografiju i polulacionu politiku. U ovu aktivnost su uključene lokalne samouprave, a svojevremeno je u Užicu bila formirana Komisija čiji je zadatak da pruži punu podršku zainteresovanim građanima.

A kakav je život u nekim od sela užičkog kraja više u tekstovima o Mokroj Gori, koja je izabrana za jedno od najboljih sela sveta, zatim o selu Zbojštica, pa o Kremnima i Tarabića proročanstvu, ili o domaćinstvu „Šebovina“ na Jelovoj Gori.

Život na selu i bavljenje vočarstvom, maline su popularne u užičkom kraju (Foto: Iz arhive užiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom februara možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

U novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte tekstove UžiceMedia i šaljite nam svoje predloge: uzice.media@gmail.com

- Advertisement -