Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u čiju realizaciju su uključene i lokalne samouprave, raspisalo je Ministarstvo za brigu o selu. Kako ističe Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice za demografiju i polulacionu politiku, formirana je Komisija čiji je zadatak da pruži punu podršku zainteresovanim građanima.

– Pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji su zajedno sa lokalnom samoupravom, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom. Lokalna samouprava ima obavezu i da uradi procenu vrednosti nekretnine za koju je stranka zainteresovana. Takođe, gradska komisija pruža pomoć i podršku u prikupljanju neophodne dokumentacije, – ističe Radivojčević.

Na konkurs mogu da se jave državljani Srbije mlađi od 45 godina, bez nekretnine u vlasništvu, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu. Seoska kuća sa okućnicom, mora ispunjavati osnovne uslove za život i stanovanje, da poseduje infrastrukturu – kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i da postoji pristup do seoske kuće sa okućnicom preko tvrdog puta. U Srbiji je mapirano oko 200 hiljada takvih kuća.

Konkurs za kuće u selima užičkog kraja (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

 – Zanimljivo je i to što se na konkurs mogu javiti lica koja ispunjavaju uslove u pogledu starosti i ostalih pravila određenih konkursom bez obzira na to kojom delatnošću se bave. To ne moraju biti samo oni koji žive na selu ili se bave poljoprivredom već i lekari, profesori, zanatlije… Jedino je važno da ispune osnovne i posebne uslove konkursa i imaju svu neophodnu dokumentaciju. Cilj ovog projekta je pre svega povećanje nataliteta, oživljavanje sela, poboljšanje demografske slike naših sela i ostajanje mladih u selu, – zaključuje pomoćnica gradonačelnice Užica.

Treba naglasiti i da budući vlasnici seoskih kuća neće smeti da je prodaju u narednih 10 godina, niti smeju da je stavljaju pod hipoteku tokom pet godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Ispunjenost uslova za konkurisanje utvrđivaće Komisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta koju obrazuje ministar. Tekst konkursa i neophodna konkursna dokumentacija mogu se preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o selu i zvaničnom sajtu Grada Užica.

Dokumentacija se može preuzeti na portirnici Gradske uprave.

A sa sajta Ministarstva za brigu o selu informacija da otkup seoskih kuća uzima sve više maha, ali i da se u akciju uključuje dijaspora.

Sela u užičkom kraju (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -