Vaskrs se smatra najvećim od svih praznika. Prema jevanđelju, Isus je izdahnuo na Veliki petak, razapet na krstu. Sa krsta u grobnicu preneli su ga njegovi tajni učenici Josif i Nikodim, koji su izmolili dozvolu od Pilata. Na Vaskrsu počiva i sva osnova hrišćanske vere i nada svih živih u vaskrsnuće.

U čitavom hrišćanskom svetu postoji niz običaja za Vaskrs. Jedan od njih je običaj darivanja farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Jaja se, po tradiciji, boje na Veliki petak, u nekim krajevima običaj je da se to radi na Veliku subotu, dan uoči Vaskrsa.    

Prvo obojeno jaje se ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se “čuvarkuća”.

Na Vaskrs je porodica odlazila u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravljao: „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“

Manastir Uvac (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Pozdrav je uobičajen sve do Spasovdana. Kad se iz crkve vrate kući, domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane na molitvi, predaje mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas čita „Oče naš“.

Nakon zajedničke molitve ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.  

Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz reči: „Hristos Vaskrse!“, a ostali mu odgovaraju: „Vaistinu Vaskrse!“

Običaj je da se na Vaskrs prvo jedu kuvana vaskršnja jaja, pa tek onda ostalo jelo. Ako tog dana gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom i pićem.

Domaćice u novije vreme farbaju jaja u raznim bojama, ranije se mahom praktikovala lukovina (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Odabrali smo još neke od vaskršnjih običaja u različitim krajevima Srbije:

  • Za Vaskrs valja ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Vaskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu;
  • Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje;
  • Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine;
  • Ako Vaskrs padne pre Đurđevdana nije se u nekim krajevima jelo jagnjeće meso;
  • Za Vaskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje su međusobno razmenjuju sa prijateljima;
  • Na Vskrs se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove;
  • Na Vaskrs, prvi, drugi i treći dan, neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.
Crkva Svetog Jovana kod Višegrada (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Ne moramo se pridržavati svih običaja, ali će većina porodica praznik obležiti farbanim jajima.

Vaskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Hristos Vaskrse!

Vaistinu Vaskrse!

Radostan i blagosloven praznik!

- Advertisement -