Jubilarna Drinska regata – Najveća je manifestacija na vodi u regionu koju organizuje Turistička organizacija „Tara-Drina“ pod pokroviteljstvom opštine Bajina Bašta, a održava se od 15. do 21. jula.

Ovaj jedinstveni karneval na vodi, 30. po redu, uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope.

Drinska regata pored velikog spusta rekom Drinom obuhvata i brojne prateće sadržaje koji svake godine u julu u Bajinu Baštu privuku preko 130 000 posetilaca.

Jubilarna Drinska regata se održava u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima, a Bajina Bašta u vreme Drinske regate je jedino mesto gde se još uvek mogu videti veliki splavovi kao oni koji su prethodnih vekova jezdili Drinom.

Već od ponedeljka,15. jula, od ranih jutarnjih časova veliki broj učesnika „Bašta bazara“ – festivala ukusa i rukotvorina izložiće svoje proizvode na glavnom šetalištu gradića u Podrinju.

U večernjim časovima posle svečanog otvaranja manifestacije na gradskom trgu posetioce očekuje koncert Leontine Vukomanović sa dečjim horom „Čarolija“, premijera filma posvećenog jubileju najstarije regate na reci Drini „30 godina Drinske regate“ i animirani film za decu „Dete vremena“.

Drugog dana manifestacije na gradskom trgu u Bajinoj Bašti očekuje nas koncert Ane Bekute, a zatim nastup trubačkog orkestra Milenka Filipovića.

U sredu, 17. jula, počinje Festival elektronske muzike „MASHUP“ koji se po drugi put održava u Sportsko-rekreativnom centru „Braća Milutinović“ , učestvuju izvođači iz Srbije, Hrvatske, Slovačke i Holandije.

Četvrtak je tradicionalno rezervisan za veliko druženje u pripremanju riblje čorbe pored reke Godine u Perućcu, kao i nastavak “MASHUP” festivala u Sportsko-rekreativnom centru u Bajinoj Bašti.

Rečica Godina, duga svega 365 metara, uliva se u Drinu u Perućcu (Foto: N.T. UM)

U petak, 19. jula, manifestacija se nastavlja na izletištu Rača gde goste Bajine Bašte i spusta Drinom očekuju koncerti velikih zvezda popularne muzike Dragane Mirković i Željka Samardžića.

Subota je kao i svih ranijih godina predviđena za veliki spust rekom Drinom od Perućca do Rogačice. Najveći karneval na vodi startuje u 11.00 časova ispod brane HE „Bajina Bašta“ u Perućcu , pa je preporuka da se zbog velikih gužvi znatno ranije krene na start regate.

Subota uveče i izletište Rača rezervisana je za MOST fest inastupe Dejana Petrovića i Big Benda i JU Grupe.

U nedelju, 21. jula, pored završnog dana „Bašta bazara“ posetioce očekuje i predstava za najmlađe.

Kvalitetnom programu manifestacije ogroman doprinos daju generalni pokrovitelj manifestacije „Mozzart“ fondacija, zvanično pivo Drinske regate „Jelen pivo“ kao i generalni medijski pokrovitelj Radio televizija Srbije.

Manifestaciju su pomogli i Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, BB Klekovača, Zlatiborac, Vojna ustanova „Tara“ i drugi prijatelji manifestacije.

Očekuje se da će na manifestaciji učešće uzeti preko 130 000 posetilaca, a u sedam dana jubilarne Drinske regate posetioce očekuju brojni drugi zabavni sadržaji koji u gradić koji nosi epitet srca Podrinja pored domaćih gostiju privuku i veliki broj stranih turista, navedeno je u informaciji Turističke organizacije „Tara -Drina“ Bajina Bašta.

Sa jedne od ranijih regata na Drini (Foto: A.Lučuić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz turizmakultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -