Ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama povodom ceremonije primopredaje donacije posetio je užički Dom zdravlja. Donaciju vrednu oko 75.000 evra čini sanitetsko vozilo i oprema za Službu hitne medicinske pomoći, ultrazvučni aparat za ginekologiju i rendgen aparat i tehnički motor za stomatologiju.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se i naglasio da će ova velika donacija od japanskog naroda značajno doprineti boljem radu zdravstvenih institucija.

Japanski ambasador Đunići Marujama izrazio je zadovoljstvo zbog podrške lokalnom stanovništvu.

Dom zdravlja Užice uspešno je implementirao ovaj projekat, a novac japanskih poreskih obveznika je utrošen za nabavku ambulantnog vozila, ultrazvučne opreme, dentalnog rendgena, tehničkog mikro motora i 20 terenskih torbi za Službu hitne pomoći. A sve u cilju unapređenja medicinskih usluga. Iskreno se nadam da će ova nova medicinska oprema omogućiti precizniju dijagnostiku a time i uspešnije lečenje pacijenata, – istakao je ambasador Marujama.

On je dodao da će Japan nastaviti da pruža pomoć u oblasti zdravstva stavljajući akcenat na lokalne samouprave kao što je Užice.

Donaciju vrednu oko 75.000 evra uručio japanski ambasador užičkom Domu zdravlja (Foto: UM)

Aleksandar Ranković, samostalni savetnik Ministarstva zdravlja istakao je da Japan predstavlja najvećeg bilaterarnog donatora zdravstvenog sistema Republike Srbije.

Sagledavanjem lokalnih potreba našeg stanovništva oni doprinose svaki dan da zdravstveni sistem Srbije bude bolji, da usluge na lokalnom i primarnom nivou budu sve većeg obima i da budu podjednako kvalitetne na onaj način kako se to radi u Japanu, – ocenio je Ranković.

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užica podsetio je na ranije donacije Opštoj bolnici Užice i Prijepolje, kao i Domu zdravlja u Priboju.

Direktorka Doma zdravlja Užice dr Danijela Marinković zahvalila se na donaciji koja je u okviru POPOS programa za osnovne potrebe stanovništva.

Ova donacija ima izuzetnu vrednost za nas, a ambulantno vozilo koristimo osim za hitne slučajeve i za transport u druge tercijarne ustanove. Ultrazvučni aparat na odeljenju ginekologije popravio je kvalitet rada kao i aparat za snimanje zuba,-objasnila je dr Marinković.

Na kraju ceremonije uručeni su prigodni pokloni ambasadoru.

- Advertisement -