U cilju zaustavljanja epidemije virusa Covid-19, odlukom nadležnih organa, pijace na teritoriji Srbije su zatvorene do daljeg, što je donelo velike probleme proizvođačima. S obzirom da se radi o, uglavnom lako kvarljivoj robi, za većinu proizvođača, ekonomski gubici su ogromni.

Zato Grad Užice i Regionalna privredna komora Užice nastoje da povežu prodavce i kupce, uz apel da se poštuje zakonska procedura. Proizvođači će svoje proizvode do daljeg dostavljati na kućne adrese.

Pogledajte: Grad Užice – Covid 19 INFO Zajednicu na Viberu.

Imajući u vidu kako to već funkcioniše u nekim drugim gradovima Srbije, gde se elektronska pijaca pokazala kao odlična ideja, trebalo bi da bude slučaj i kod nas. U drugim sredinama šansu da predstave svoje proizvode imaju i svi oni koji inače prodaju na pijaci, pa je osim voća, povrća, živine, mlečnih proizvoda i jaja, ovde moguće pazariti i cveće, lekovito bilje i kozmetiku, alat za domaćinstvo, domaća alkoholna pića i uskršnje dekoracije.

Za sada pet kategorija proizvoda

Ideja je da se povežu proizvođači i kupci i omogući proizvođačima da plasiraju svoje proizvode u vremenu kada Zelena pijaca ne radi, izjavio je zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević. On kaže da je cilj da zakupci tezgi u gradu dobiju mogućnost da svoje proizvode plasiraju.

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica (Foto: Grad Užice)

– Na sajtu grada Užica izdvojili smo pet kategorija proizvoda: mlečni prizvodi, voće i povrće, rasad, suhomesnati proizvodi i ostala roba. Obaveza proizvođača je da robu dostavi na tražene adrese uz poštovanje mera protiv širenja virusa. Do sada je prijavljeno oko 50 proizvođača, ali se nadamo da će taj broj biti veći.

Prilikom potencijalne kupovine preko elektronske pijace biće poštovane sve mere koje je propisala Vlada Republike Srbije i struka protiv sprečavanja širenja korona virusa.

Proizvođači koji su imali zakupljene tezge na užičkoj pijaci, a želeli bi na ovaj način da prodaju svoje proizvode mogu se prijaviti na telefon: 0668750527.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -