Otkrijte tajnu… Problemi sa kosom uglavnom i kreću od problema sa vlasištem. Kada tu nešto nije u redu, tada se posledice proširuju i na izgled dlake celom dužinom. Neravnoteža vlasišta i neodgovarajuća nega mogu doneti mnogobrojne probleme, a da bi ih izbegli treba saznati sve tajne koje će doprineti održanju ravnoteže ovog temelja.

Otkrijte tajnu…

Zdravo vlasište ne dovodi do brzog mašćenja kose

Jedan od najčešćih problema kada je kosa u pitanju, jeste upravo njeno preterano mašćenje. Nekada se čini da nije prošlo ni dva dana od kako je kosa oprana, a već je masna. Sa takvom kosom nimalo nije prijatno izaći iz kuće i gotovo da je nemoguće sakriti je koliko god se trudili. Tada u pomoć pristižu šamponi za suvo pranje kose, a neretko i kačketi ili šeširići.

Dame, a vrlo često i muškarci jako puno truda ulože u negu kose kako bi sprečili njeno mašćenje. Najčešće se nade polažu u preparat koji sprečava mašćenje kose.

Vrlo često se kupuju i skupi proizvodi koji obećavaju boljitak, kosa se pere isuviše često jer se smatra da će se na taj način rešiti problem masne kose. Zapravo, ljudi se nađu u začaranom krugu pokušavajući da reše posledice, a ne bave se suštinom, odnosno uzrokom ovog problema.

Uzrok ovog problema zapravo je u neravnoteži vlasišta, odnosno u produkciji većih količina sebuma. Do toga dolazi upravo prečestim pranjem kose. Kada se to čini isuviše često, tada koža kreće u sve veću produkciju sebuma, odnosno masnoće koje luče lojne žlezde. Određena količina sebuma je normalna i poželjna, ali kada je ravnoteža vlasišta poremećena i kada se sebum proizvodi u značajno većim količinama, tada se javlja problem sa masnom kosom.

Dobra vest je da se uz pomoć odgovarajućih preparata i ovaj problem može uspešno rešiti. Pravilnim izborom sastojaka i ne svakodnevnim pranjem kose, može se povratiti ravnoteža, a proizvodnja sebuma vratiti na optimalni nivo. Tada i kosa prestaje brzo da se masti, što je ogromna prednost koja olakšava svakodnevnicu.

Otkrijte tajnu…

Korišćenjem prirodnih preparata do ravnoteže vlasišta

Sa kosom i vlasištem do nedavno je bilo sve u redu, međutim odjednom se pojavljuju razni problemi i kosa više nije istog kvaliteta kao ranije? Šta bi mogao biti razlog tome?

Treba se zapitati da li je možda problem u izboru preparata za kosu, a pogotovo šampona. Vrlo često se izbor šampona svede na one koji su na akciji ili one koji imaju dobru reklamu i obećavaju čudo. Međutim, koliko se zaista obraća pažnja na to što se nalazi u bočici tog šampona?

Skupocena ambalaža nije uvek odraz i garancija kvaliteta i efikasnosti. Kada je zdravlje kose i vlasišta u pitanju važno je voditi računa o sastavu svakog preparata. Ono što se uvek savetuje za izbegavanje jesu agresivni šamponi puni silikona, sulfata i parabena koji donose više štete nego koristi. Ovi sastojci mogu doprineti dodatnom isušivanju kože i kose, dovesti do crvenila i iritacija.

Zato se uvek preporučuje korišćenje prirodnih šampona u kojima se nalaze ekstrakti lekovitih biljaka. Priroda nam je dala sve, treba samo izabrati najbolje od nje i kosi podariti zdravlje i lepotu uz zdravo i uravnoteženo vlasište.

Odgovarajuća medicinska terapija vraća ravnotežu vlasištu

Vrlo čest uzrok narušene ravnoteže vlasišta leži u zdravstvenim problemima kao što je recimo bolest psorijaza. To je samo jedan od brojnih medicinskih uzroka za poremećaj ravnoteže vlasišta.

Zbog narušene ravnoteže vlasišta neophodno posetiti i lekara. Najčešće u u takvim situacijama pomaže dermatolog, ali u zavisnosti od zdravstvenog problema posećuju se i drugi specijalisti.

U odnosu na razlog, prepisuje se odgovarajuća medicinska terapija koju je zaista potrebno ozbiljno shvatiti i primenjivati.

Iako je ovo vrlo često problem estetske prirode, ne treba ga shvatati zdravo za gotovo već mu posvetiti dovoljno pažnje i istrajnosti kako bi se postigli rezultati.

Dakle, propisanu terapiju treba obavezno primenjivati u skladu sa preporukama specijaliste, a kada se uz to doda i odgovarajuća nega, tada su rezultati zagarantovani.

Dodatna nega je uvek poželjna

Osnovna nega kose i vlasišta se podrazumeva, a najčešće se odnosi na redovno pranje kose. Pod tim se misli na pranje kose 2-3 puta nedeljno, odgovarajućim šamponom.

Međutim, da bi kosa zaista bila lepa i negovana, to često nije dovoljno. Pogotovo ako šampon ili kvalitet vode nisu na optimalnom nivou. Zato stručnjaci uvek savetuju da se barem povremeno primeni i dodatni vid nege. Pod tim se misli na upotrebu maski i pakovanja za kosu. Ovi preparati sadrže sastojke prirodnog porekla kao što su voće i biljna ulja, čija svojstva doprinose zdravlju vlasišta i kose.

Sve to zahteva dodatni trud, ali u odnosu na rezultate koji se mogu postići, trud je zaista isplativ. Ovakvi tretmani, kosu i vlasište obogaćuju vitaminima i mineralima koji dodatno doprinose zdravlju i balansu vlasišta, ali i cele kose. Dobra vest je da se mogu napraviti i od sastojaka koji se već nalaze u kuhinjskim ormarićima pa ne zahtevaju dodatni finansijski izdatak.

Otkrijte tajnu…

Život bez stresa za zdravo vlasište

Koliko je psiha važan faktor u životu svake osobe, govori i ovaj odeljak teksta. Psihičko stanje odnosno izloženost stresu utiče i na stanje i kvalitet vlasišta.

Osobe koje vode stresan život i čija svakodnevnica zahteva konstantnu adaptaciju i izlazak iz zone komfora itekako osećaju posledica svega toga.

Jedna od njih može biti nastanjena upravo na vlasištu i poremećaju njegove ravnoteže. Koliko god zvučalo neverovatno, efekti ovakvih uticaja su ogromni. Prilikom izlaganja stresnim situacijama luči se hormon stresa koji je vrlo moćan i svoj trag ostavlja na celokupno funkcionisanje jednog organizma, pa čak i na funkcionisanje vlasišta. Efekti su vidljivi do te mere, da kosa u takvim okolnostima može odjednom osedeti ili otpasti.

Sve ove lepe frizure delo su Stojanke Coke Dimitrijević, vlasnice Frizerskog salona „Mimi“ i njenih saradnica

Male tajne velikih majstora sada su otkrivene. Ne mora značiti da dame sa prelepom i zanosnom kosom troše silne novce za tu lepotu. Naprotiv. Mnoge od njih su samo pravovremeno otkrile ove tajne i svom vlasištu vratile ravnotežu.

To sada može učiniti svako, jer tajni skoro da više i nema.

Autorka teksta: Srbijanka Stanković

Foto: Frizerski salon „Mimi“ (FB stranica)

- Advertisement -