Ono što posebno raduje odnosi se na kvalitet, a ispitivanja kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci tokom 2018. godine pokazala su dobre rezultate sa malom koncentracijom algi u akumulaciji koje ni u jednom slučaju ne mogu ugroziti kvalitet vode za piće.

U zajedničkom saopštenju Grada Užica i I JKP „Vodovod“ se kaže:  

„Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da su se posle 5 (pet) godina stekli svi uslovi za ponovno korišćenje vode iz akumulacije Vrutci koja će dolaziti na rekonstruisano i dograđeno postrojenje za preradu vode Petar Antonijević na Cerovića brdu.

Grad Užice dobio je savremeno, stabilno i pouzdano postrojenje sa novim tehnološkim linijama koje su u potpunosti spremne da prerade vodu iz akumulacije Vrutci.

Za ovaj projekat Vlada RS posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture investirala je 650 miliona dinara, Grad Užice 80 miliona dinara i JKP „Vodovod“  50 miliona dinara.

Posebno nas je ohrabila činjenica da su ispitivanja kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci koje je u 4 (četiri) ciklusa sprovela Republička agencija za zaštitu životne sredine, u drugoj polovini 2018. godine, pokazala odlične rezultate sa neznatnom koncentracijom algi u akumulaciji koje ni u jednom slučaju ne mogu ugroziti kvalitet vode za piće.

Dragoljub Kostić, Tihomir Petković i Duško Ljujić (Foto: Grad Užice)

Ovi rezultati potvrđeni su detaljnom V, tzv. „velikom“ analizom sirove vode iz akumulacije Vrutci koju je 17. januara 2019. godine uzorkovao Zavod za javno zdravlje iz Užica.

Navedene, povoljne činjenice, omogućavaju nam da danas, 31. januara 2019. godine u kasnim večernjim satima izvršimo prvo uzorkovanje i ispitivanje vode sa akumulacije Vrutci posle njenog prolaska kroz sve tehnološke linije modernizovanog i osavremenjenog postrojenja posle čega će se celokupna količina vode ispustiti u kišnu kanalizaciju.

Posle uzrokovanja vode za osnovnu i V analizu sistem vodosnabdevanja se privremeno (10-15dana) vraća na izvorište Sušičkih vrela. Građani će se snabdevati zdravom pijaćom vodom do završetka analiza. Nakon toga omogućeno je da se voda iz akumulacije Vrutci počne koristiti za sanitarno-higijenske potrebe.

U toku noći između četvrtka 31. januar 2019. godine od 23,00 časa do petka 01. februar 2019. godine, zbog planiranih radova koji omogućavaju uzorkovanje vode sa akumulacije Vrutci, može doći do prekida  u isporuci vode  u trajanju do 6 časova.

U tom periodu, približno 10 (deset) dana, dok se voda sa akumualcije Vrutci, posle prerade na postrojenju, bude koristila za higijensko-sanitarne potrebe, građanima, ustanovama i privredi voda za piće i pripremu hrane obezbediće se cisternama i isporukom flaširane vode.

O tačnom datumu početka korišćenja cisterni blagovremeno ćemo vas obavestiti. Očekuje se da to bude između 10. i 15. februara 2019. godine.

Ovaj period korišćenja vode sa akumulacije Vrutci samo za higijensko-sanitarne potrebe u trajanju od približno 10 (deset) dana neophodan je, jer je upravo u tom periodu potrebno dobiti 3 (tri) uzastopne valjane analize prerađene vode, koje su uslov za zvanično proglašenje vode za potpunu upotrebu (dakle i za piće).

Konačan prelazak na kontinuirano snabdevanje građana i privrede zdravom pijaćom vodom iz akumulacije Vrutci, uz poštovanje svih zakonskih procedura, realizovaće se između 20. i 25. februara 2019. godine. 

Poštovani sugrađani,

Najljubaznije vas molimo da nam vašim razumevanjem i strpljenjem pomognete u realizaciji ovog projekta.

Ovo je najkraći i najbezbedniji način da u potpunosti završimo najvažniju investiciju u našem gradu u poslednjih 10 (deset) godina.

Želimo da vas još jednom uverimo da će, uz znatno poboljšan kvalitet vode u akumulaciji Vrutci, savremeno i modernizovano postrojenje biti sposobno da u svakom trenutku građanima i privredi grada Užica isporučuje zdravu pijaću vodu koja u potpunosti odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

O svim našim narednim aktivnostima blagovremeno ćemo vas obaveštavati“, navedeno je u saopštenju Grada Užica i JKP „Vodovod“, koje su potpisali, gradonačelnik Tihomir Petković i direktor Duško Ljujić.

- Advertisement -