– Ovde u Sevojnu, danas, obeležavamo početak gradnje 20 stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Potprojekat 4, čiji deo je i ovo gradilište, vredan je više od 13 miliona evra i predviđa ukupno 661 stambeno rešenje: 30 montažnih kuća, 261 stambenu jedinicu, 300 paketa građevinskog materijala i 129 seoskih kuća. U ovom potprojektu, višestambeni objekti gradiće se u 13 jedinica lokalne samouprave. Gradilišta su već otvorena i u mnogim opštinama – u Golubincima, Zrenjaninu, Brusu, Boru, Arilju, Negotinu, Temerinu, Kladovu i Loznici. Završetak svih tih radova očekuje se do kraja godine,- rekao je ovom prilikom Dačić i dodao:
-Važnu ulogu u ostvarivanju ovog Programa imaju jedinice lokalne samouprave, koje su pokazale spremnost i inicijativu da učestvuju i, ovom prilikom im zahvaljujem na tome. Ovo je posebno važno kada se ima u vidu da se većina izbeglih lica odlučila za trajnu integraciju u Republici Srbiji, jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porekla. Dosadašnja saradnja sa državama partnerima u realizaciji Programa predstavlja značajnu prekretnicu u odnosima u regionu, ali na tom putu sve države moraju podjednako ispunjavati svoje obaveze u pogledu trajnih rešenja za izbeglice. Prevazilaženje ovih otvorenih pitanja je od suštinske važnosti. Samo njihovim rešavanjem možemo da zacelimo stare, ali još uvek žive rane, i krenemo na put napretka i saradnje. Taj put saradnje će biti koristan svim državama i dovešće do ispisivanja novih stranica istorije. Ne treba da se bojimo da ispišemo te stranice.
Grad Užice je za izgradnju 20 stanova u Sevojnu, za građevinsko zemljište i komunalno opremanje opredelio oko 100 hiljada evra, dok je ukupna vrednost projekta 410 hiljada evra. Finansijska podrška za izgradnju objekta obezbeđena je kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, a Komesarijat za izbeglice i migracije obezbedio je odgovarajući projekat za finansiranje u okviru Programa.
– Zahvaljujući saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i UNHCR-om i finansijskim sredstvima koje su obezbedili Evropska unija i međunarodni donatori realizovano je niz projekata u našem gradu sa ciljem da se pruži podrška izbeglim licima. Na osnovu svega što je do sada urađeno, možemo slobodno reći da je Užice jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava po pitanju rešavanja stambenog zbrinjavanja izbeglih lica, – rekao je gradonačenik Užica Tihomir Petković i dodao da su izgradnjom dve zgrade u Sevojnu stambeno zbrinute 34 porodice, a još 32 porodice dobile su pomoć u građevinskom materijalu za samostalno rešavanje stambenog pitanja. U sve navedeno uloženo je preko 700 hiljada evra.
– U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i međunarodnim donatorima u Užicu je ralizovano i nekoliko važnih projekata: ekonomsko osnaživanje 42 porodice kroz razvoj sopstvenog biznisa, ukupne vrednosti oko 90 hiljada evra, zatim oko 1600 korisnika dobilo je i pakete hrane i jednokratnu novčanu pomoć,- rekao je Petković i dodao da „realizacijom potprojekata IV, tzv talas IV i izgradnjom 20 stanova u zgradi čija je izgradnja u toku i na kojoj danas obilazimo radove, kao i još 10 stanova koji su planirani realizacijom  potprojekta V, na osnovu evidencije kojom raspolažemo, trebalo bi da u potpunosti  budu rešena stambena pitanja izbeglih lica na teritoriji grada Užica. S tim u vezi, u toku je tender za potprojekat V, odnosno talas V i očekuje se da do kraja godine krene izgradnja i tih stanova.
– Sredstva koje država opredeljuje kroz budžet su veoma značajna i svakoga dana u poslednjih 10 godina se useli 5 porodica, -istakao je Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i dodao da će se do kraja godine u 70 opština i gradova u Srbiji rešiti problem stambenog zbrinjavanja izbeglica.
Na kraju ceremonije direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović je potpredsedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću sombolično uručila pasoš Užičke republike.

Foto: Informativna služba Grada Užica

- Advertisement -