Ukoliko je učenik nasilan, bije i napada drugog osnovca, ubuduće bi, po novim prosvetnim pravilima, pored smanjene ocene iz vladanja i ukora nastavničkog veća ili direktora kao kaznu mogao da dobije društveno korisni ili humanitarni rad.

Isto važi i za srednjoškolca nasilnika, samo što on može da bude i izbačen iz škole, ali bez problema može da se upiše u neku drugu. Ako dete ponašanjem izazove materijalnu štetu, postojaće jasno definisan vaspitno disciplinski postupak.

– Još se ne zna kako će se sprovoditi zakon o društveno korisnom radu i na koji način, ali verujem da je to dobro za tu decu. Pravilnik se još čeka. Nasilnici će se naći u poziciji da se neko prema njima ponaša onako kako su se oni ponašali prema svojim žrtvama, – istakla je Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta iz Novog Sada, na konferenciji o vršnjačkom nasilju „Drug nije meta“.

Biljana Lajović, savetnica ministra prosvete, objasnila je da će kaznu društveno korisnog rada izricati škola, ali uz obaveštenje roditeljima.

- Advertisement -