Povodom jubileja, decenije rada, Gradski kulturni centar u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom pri Ambasadi Austrije u Beogradu priređuje izložbu posvećenu arhitekturi Salcburga.

O izložbi„Arhitektura u Salcburgu – Od baroka do savremenog doba“:

Do početka 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Investitori u arhitekturu u glavnom gradu i prestonici (ali i u ovoj crkvenoj državi u celini) vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim, koji su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad.

Pored upečatljivih zdanja koja su podigli crkveni vladari počevši od zamka, preko katedrale i drugih crkava do rezidencije i zgrada kapitola (ali i raznih gradskih zdanja koja su pripadala većim manastirima) pa sve do tvrđava Mirabel i Helbrun postoji još i manji broj velikih plemićkih palata, koje su poput građanskih zgrada imale impozantna unutrašnja dvorišta i galerije, a koje ostavljaju masivan utisak i samo su umereno dekorisane.

Na inicijativu investitora, četiri tima arhitekata, spojenih u „radnu zajednicu livnice“ su adaptirali, rekonstruisali i dopunili novogradnjama površinu i zgradu bivše livnice za zvona na rubu grada Salcburga, koja je prerasla je u uspešnu, uzornu poslovnu zonu i to toliko uspešnu, da je ovaj istorijski ansambl morao da bude proširen četiri godine kasnije. Ovi objekti dogradnje se razlikuju od industrijske gradnje po inteligentnom izboru materijala, translucentnim omotima od polikarbonata i odaju utisak laganih građevinskih objekata. Za adaptaciju i proširenje hangara za tenkove u delu grada Taksham, investitor je angažovao iste arhitekte.

Prvobitna zgrada potiče iz 1939. godine, a 1952. je proširena kao deo kasarne Štruber. Neimar i arhitekte su prepoznali mogućnosti koje pruža velika zapremina i iskoristili su brojne velike kapije, zbog kojih prizemlje deluje potpuno porozno.

Otvranje izložbe je danas, ponedeljak, 8. juna u 13 časova u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu, a izložba se može pogledati do 22. juna.

Podsećamo, Gradski kulturni centar u Užicu osnovan je Odlukom Skupštine Grada Užica, od 08.06.2010. godine radi obavljanja delatnosti kojima se stvaraju uslovi za adekvatan razvoj dece i omladine, ali i građana svih generacija Grada Užica, kroz organizovanje i promociju afirmativnih kulturnih, obrazovnih i sportskih sadržaja.

- Advertisement -