Deca sa Kosova i Metohije iz socijalno ugroženih porodica sa prostora Kosova i Metohije završilu su boravak u odmaralištu „Mitrovac na Tari“. U ovoj grupi je bilo oko 200 školaraca.

Prezadovoljni gostoprimstvom Centra dečjih letovališta i odmarališta đaci osnovnih škola iz Gračanice, Donje Brnjice, Ugljara, Kuzmina, Sušice, Lapljeg sela, Donje Gušterice, Lepine, Lipljana i Kosovske Mitrovice izrazili su želju da ponovo dođu na ovu planinu. Mnogi od njih su ovde naučili i da skijaju, većina je uživala u edukativno-zabavnim radionicama.

Deca sa Kosova i Metohije u odmaralištu

Uz nadu da će se videti i dogodine, direktorka Centra Tanja Santrač poželela im je da bezbedno stignu svojim kućama.

– Ponosna sam što smo, zahvaljujući podršci Grada, koji je pomogao renoviranje naših odmarališta, u mogućnosti da već nekoliko godina zaredom otvorimo vrata naših objekata na Avali i Tari za decu sa Kosova i Metohije. Svesni da je reč o učenicima koji nemaju baš često mogućnost da putuju, želeli smo da im to omogućimo. Ovo je naš način da bar koliko-toliko olakšamo detinjstvo deci koja se suočavaju sa velikim i stvarnim problemima, – istakla je direktorka Centra. 

U ovoj grupi koja je u odmaralištu „Mitrovac na Tari“ boravila od 11. januara, bili su učenici od trećeg do šestog razreda. Pozdravljajući se sa dragim gostima organizatori, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Grada Beograda i Centra dečjih letovališta, obećali su da će i ubuduće činiti sve da i sledećim posetiocima boravak na Tari ostane u lepom sećanju, uz poruku „Vidimo se i dogodine“.

Deca sa Kosova i metohije na Tari (Foto: Centar dečjih letovališta i odmarališta)

Dečje odmaralište „Mitrovac na Tari“

Dečje odmaralište je smešteno je na istoimenoj visoravni planine Tara, na nadmorskoj visini od 1.082 m. Pripada opštini Bajina Bašta, od koje je udaljeno 34 km. Od Užica je udaljeno 75 km, a od Beograda 180 km. Ovaj predeo karakteriše umerena, stabilna, planinsko-kontinentalna klima, čist vazduh, veliki broj sunčanih sati i naročito „ruža vetrova“, te ga je zato grupa prirodnjaka iz SANU i izabrala kao lokaciju za dečje letovalište.

U velikom nacionalnom parku Tare sreću se šume bora, jele, smreče, bukve i Pančićeve omorike. Na tako malom prostoru može se sresti bogata fauna, od rečne kraljice mladice, šarana, lipljana, preko belog supa sa Debelog brda, do tarske visoke divljači-mrkog medveda, divokoza, srna, lisica, vukova, divljih svinja, zečeva.

„Mitrovac na Tari“ čini kompleks od sedam paviljona, izgrađenih u planinskom stilu. U Centralnom paviljonu, koji je renoviran 2020. godine, može se smestiti 70 gostiju, sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne  i svaka ima sopstveno kupatilo. U okviru ovog paviljona, nalaze se i dva apartmana koji se mogu iznajmiti na dan. Ostalih šest paviljona poseduje višekrevetne sobe, sa najviše dvanaest kreveta. U prva dva paviljona, nalaze se višekrevetne sobe sa kupatilom, a u preostala četiri, višekrevetne sobe sa etažnim kupatilom. Za pratioce dece, na svakom spratu, postoje sobe sa kupatilom. Ukupni kapacitet Odmarališta je 640 gostiju.

Od dodatnih sadržaja, svaki paviljon poseduje dnevni boravak, učionicu za izvođenje nastave ili druge adekvatne sadržaje…

A za štednju i obilazak Tare potebno je puno vremena, jedno od lepih mesta je vidikovac Banjska stena.

Detalj sa Tare, vidikovac Banjska stena (Foto: N.Tošić)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -