U čestitki pripadnicima Vojske Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da nastavljajući viševekovnu tradiciju srpske Vojske, na današnji dan koji je od izuzetnog značaja u očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuiteta državnosti srpskog naroda u trajanju dugom više od dva veka, proslavljaju najveći vojni praznik u znak sećanja na Takovski ustanak.

– Uprkos složenim uslovima u kojima rade pripadnici Vojske Srbije profesionalnim izvršavanjem namenskih zadataka i postizanjem zapaženih rezultata na izgradnji, razvoju, obuci i osposobljavanju svojih jedinica, daju visok doprinos prosperitetu naše države i njenih građana i pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a i šire, – navodi se u čestitki predsednika Srbije.

Vučić ističe da su stalnim angažovanjem u teškim vremenima koja su zahvatila našu zemlju i čitav svet, nesebično rizikujući sopstvene živote, kao i živote vaših najmilijih po ko zna koji put pokazali i dokazali da je Vojska Srbije uvek i svuda tu za svoje građane, kao prvi stub odbrane i garant bezbednosti.

Dodaje i da su rezultati ozbiljnih fiskalnih reformi i ekonomski oporavak naše Srbije omogućili su da u proteklom periodu ostvarimo značajne rezultate u opremanju Vojske Srbije savremenim naoružanjem i opremom.

A kako je izgledalo na vojnoj paradi, u Užicu 2014. godine, pogledajte u našoj galeriji:

Takovski ustanak

Podsećamo, danas se navršava 205. godina od početka Drugog srpskog ustanka, a kraj spomenika ustanicima u Takovu kod Gornjeg Milanovca koji su 1815. godine otpočeli drugu etapu borbe za oslobođene od Turaka, položeni su venci.

Knez Miloš Obrenović je na skupu starešina koji je održan u Takovu, 23. aprila 1815. godine, nakon prazničnog bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti na ovim prostorima.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Knjaz Miloš, Gornja Dobrinja (Foto: UM)

On je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji.

Hatišerifom od 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

U okviru kompleksa u Takovu, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, ali i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

Predlažemo da pročitate tekst Užicemedia o Gornjoj Dobrinji u kome između ostalog piše:

„Blago onom ko doveka živi, imao se rašta i roditi“.

Ovde je ugledao sveta izbavitelj srpski Miloš T. Obrenović I knjaz srpski. Opština Dobrinjska iz dubokog priznanja i večne blagodarnosti obeležila je ovo mesto sa ovim znakom za večan spomen 10. avgusta 1879. godine u Gornjoj Dobrinji“.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -